xcounter
#

Скільки літаків ДРЛВ типу ASC 890 потрібно Україні: що було у планах на 2030 рік та про досвід НАТО

ASC 890
ASC 890
4804

Літаки ДРЛВ - вкрай важливе доповнення до винищувачів, але далеко не всі країни їх мають, а ті що змогли собі дозволити не можуть вихвалитись десятками

Коли мова йде про озброєння, то існує дуже просте правило, яке було доведено на практиці - мало її не буває. А тому на питання скільки літаків далекого радіолокаційного виявлення, які також часто називають "аваксами", потрібно Повітряним силам України звісно можна дати абстрактну відповідь "всі". Але все ж таки більш доречно оцінити реальну потребу. А наразі мова йде все ж таки про два ASC 890 від Швеції, також відомих під назвою Saab 340 AEW&C та S-100B Argus.

Звісно можливо самостійно спробувати обрахувати потребу у таких машинах на основі таких параметрів, як дальність виявлення цілей, час баражування, індекс льотної готовності, кількість власних винищувачів, основні райони дій та умови. І це дійсно буде доволі монументальна праця. Більше того, вже не перша, бо свого часу ці обрахунки вже були проведені й навіть закріплені у ще довоєнній Візії Повітряних сил ЗСУ до 2035 року.

Читайте також: Чи дійсно РФ почала будувати укриття для літаків на авіабазах та куди поділись радянські
ASC 890

В ній, окрім визначення потреби у 72-108 багатоцільових винищувачів таких як Saab JAS-39E/F Gripen чи F-16 Block 70/72 визначено, що за окремих сприятливих фінансових умов можлива закупівля до 4-6 літаків дальнього радіолокаційного виявлення та управління іноземного виробництва. Тобто на один літак ДРЛВ припадало 18 винищувачів.

Слід додати, що ці оцінки були зроблені у 2020 році. З цього часу, оцінка у потрібній кількості багатоцільових винищувачів зросла. Якщо брати максимальний показник рівня початку 2023 року, то тоді у Повітряних силах повідомили, що мову необхідно вести про "щонайменше 5 бригад, у кожній три ескадрильї" багатофункціональних винищувачів - це 180 літаків. Але одразу вказувалась, що це далекоглядна перспектива.

Свіжіші оцінки потреб - 120-130 багатофункціональних винищувачів F-16. Повертаючись до формули один літак ДРЛВ на 18 машин, тоді мова повинна йти про 7-8 таких літаків далекого радіолокаційного виявлення.

E-3 F-16
E-3 у супроводі F-16

Але, об'єктивно пропорція 1 до 18 - можливо дуже сильно завищена, бо, наприклад, Франція на 189 винищувачів має лише 4 E-3F Sentry. Велика Британія на 159 винищувачів повітряних сил зараз має три E-3D Sentry, хоча у 1987 році замовила 7 на приблизно 550 бойових машин.

Але це звісно країни НАТО, які цілком можуть спиратися на спільні можливості Альянсу і тому, можливо, теперішня пропорція становить 1 літак ДРЛВ на 50 машин. Тим паче, що у більшості країн НАТО взагалі нема літаків далекого радіолокаційного виявлення, навіть у Німеччини.

А ось Польща лише літом 2023 року вирішила, що необхідно мати власні засоби такого класу та увірвала два вживаних Saab 340 AEW&C, які експлуатувались ОАЕ, за дуже помірним цінником - 58 млн доларів. І ці літаки стали першими машинами такого типу у польських повітряних силах з 83 бойовими літаками на зараз, тобто у пропорції 1 до 40.

Можливо подивитися на досвід інших країн, які не є членами НАТО й у питанні безпеки покладаються, в першу чергу, на себе. Наприклад Тайвань на 364 бойових літаки має 5 E-2 Hawkeye (1 до 73). А Корея - на 520 різноманітних винищувачів 4 літаки Peace Eye, вони ж Boeing 737 AEW&C чи E-7A Wedgetail (1 до 130).

E-2 Hawkeye Тайвань
Палубний E-2 Hawkeye тайванських повітряних сил

Але варто зазначити, що потреба у літаках далекого радіолокаційного виявлення - це не лише про співвідношення з винищувачами, це і про площу країни й про напрями з яких може бути завдано удар. Але, навіть якщо взяти "натівську пропорцію", то на авіапарк зі 120-150 багатофункціональних винищувачів все одно необхідно три літака далекого радіолокаційного виявлення.

Читайте також: Що це за БТР Pbv 302, які абсолютно всі віддає Швеція на посилення ЗСУ та скільки їх