xcounter
#

Що це за БТР Pbv 302, які абсолютно всі віддає Швеція на посилення ЗСУ та скільки їх

52047
Pansarbandvagn (Pbv) 302
Pansarbandvagn (Pbv) 302

Хоча Pbv 302 може здатися схожим на американський M113, мова йде про виключно шведську машину зі своїми особливостями у вкрай несподіваних місцях

Швеція, окрім дуже несподіваного та вкрай потрібного посилення України літаком далекого радіолокаційного виявлення Saab 340 AEW&C, посилить ЗСУ і бронетранспортери PbV 302.

При цьому не просто певну партію, а з формулюванням - "весь свій запас". Саме так написав міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

Читайте також: Яку далекобійну зброю, окрім SCALP, має Франція, якщо Париж вже не проти ударів по РФ

Одразу необхідно зазначити, що для Швеції передача саме PbV 302 не є загрозою для обороноздатності, бо ці машини вивели з експлуатації на рівні 2014 року та замінили на БМП CV90, якою також Швеція посилює Україну на постійній основі, як із запасів, так і замовленням нових машин. І попри все PbV 302 для України є дійсно важливим посиленням, бо мова йде про класичний гусеничний бронетранспортер аналогічний американському M113, який заслужив, попри вік, вкрай позитивні відгуки від українських бійців.

Водночас мова йде про машину, розробка якої проходила ще на початку 60-х років та велась Hägglund (тепер BAE Systems) і з 1966 року за рахунок випуску 647 машин стала основним БТРом шведських збройних сил. Хоча за деякими західними джерелами ця машина часом класифікується, як БМП, а не БТР.

Це пов'язано з озброєнням цієї машини 20-мм автоматичною гарматою Hispano-Suiza HS 804 у башті на правій стороні машини. Але слід зазначити, що живлення гармати здійснюється магазинами на 30 пострілів, що було пов'язано із низькою надійністю стрічкового живлення.

Pbv 302

Вага машини складає у лінійній версії 12,3 тони, що дозволило встановити доволі потужну як для такого типу машини броню, яка була розрахована на захист від 20-мм гармат. Для використання цих машину у Боснії у 1993 році частина машин отримала додаткове посилення бронювання внутрішнім протиуламковим підбоєм, а також зовнішніми керамічними елементами загальною вагою 800 кг. Ця версія отримала позначку Pbv 302C.

Рухомість забезпечується 270-сильним дизелем PENTA THD 100B від Volvo, який об'єднаний 4-ступеневою механічною коробкою передач. При цьому вибір такої кількості швидкостей був пов'язаний із тим, що на тестах із 6-ступеневою військові механіки-водії просто ігнорували та проскакували деякі передачі. Машина амфібійна та долає водні перегоди за рахунок руху гусениць.

Екіпаж машини складається з трьох осіб, з розміщенням механіка-водія по центру машини. У десантному відділені розміщується 8 осіб. За рахунок розміщення двигуна під підлогою десантного відділення реалізований вихід через кормові двері.

Наймасовішою версією Pbv 302 є "B", яка виникла через модернізацію, яка проходила з 1984 по 1997 рік, яку неможливо назвати глобальною. Якраз і був введений магазин для гармати, інтегровано новий приціл, центральне регулювання натягу гусениць та змащення, заміна сидінь навідника та механіка-водія для більшого комфорту.

Загальна ж кількість машин, яка може перебувати у запасах Швеції - вже далека від загальної кількості випущених 647 одиниць. Справа в тому, що знімати їх з озброєння почали у 2005 році, вивівши першу партію зі 160 одиниць, а через два роки списали ще 210. А до, за тодішніми планами, до 2018 року збирались залишити лише "миротворчі" Pbv 302C, які також використовувались у Косово.

Pbv 302C
Pbv 302C

Але списати машини вирішили значно раніше. Також була проведена оцінка можливості та доцільності модернізації Pbv 302 з метою продовження строку експлуатації. Але це означало доволі значні роботи, які торкались майже всіх основних вузлів та агрегатів машини, що було визнано недоцільним.

Водночас щодо загальної кількості Pbv 302, які Швеція може передати, то відомо, що станом на 2018 рік близько 180 одиниць Pbv 302 знаходились на зберіганні у різному технічному стані. Водночас їх передача, скоріш за все, передбачає відновлення машин до боєздатного стану, можливо із мінімалістичною модернізацією.

Читайте також: Для ЗСУ історична подія за всі 33 роки Незалежності, Швеція дає нам свій AWACS