xcounter
#

Яку далекобійну зброю, окрім SCALP, має Франція, якщо Париж вже не проти ударів по РФ

Missile de Croisière Naval - MdCN
Missile de Croisière Naval - MdCN
9222

Окрім Storm Shadow / SCALP Франція ще має декілька зразків вкрай потрібної для України далекобійної зброї

Після того, як президент Франції Емманюель Макрон з мапою боїв в Україні в руках заявив, що ЗСУ мають право "нейтралізувати російські військові бази, з яких запускаються ракети", то ключовим питанням є якою саме зброєю. Звісно окрім SCALP / Storm Shadow, бо Франція й так постачає ці крилаті ракети.

При цьому слід нагадати, що думка про існування обмеження дальності у 300 км є результатом дії неформального Режиму контролю ракетних технологій, життєздатність якого була остаточно підірвана РФ, яка передала Білорусі ОТРК "Искандер" із крилатими ракетами наземного базування Р-500 із дальністю, орієнтовно від 1,5 тисячі км, а також балістичних ракет 9М723 з дальністю у 500 км, про що було повідомлено офіційно.

Читайте також: Для ЗСУ історична подія за всі 33 роки Незалежності, Швеція дає нам свій AWACS

Таким чином, коли мова йде про крилаті ракети SCALP з Франції, то, головним обмеженням дальності була якраз заборона їх використати по території РФ. Але слід зважити на те, що для SCALP головними цілями є захищені об'єкти, зокрема командні пункти, вузли зв'язку, склади з боєприпасами тощо. І далеко не всі цілі цими ракетами можливо ефективно уражати.

Зокрема під питанням залишається виведення з ладу аеродромів ворога, з яких регулярно підіймається ворожа тактична авіація. Одним з відомих рішень, звісно, є ATACMS у касетному виконанні. Але у Франції в арсеналі є крилата ракета Apache, на основі якої й була створена SCALP.

Apache KRISS
Apache та суббоєприпас KRISS

Ця ракета має специфічну бойову касетну бойову частину, яка складається з 10 суббоєприпасів KRISS, кожен з яких має вагу 51 кг, що призначені для руйнування злітно-посадкових смуг. KRISS може пробити до 30 см бетону, а особливістю є те, що він має детонатор, що може бути встановлений із затримкою підриву.

Одна і найголовніша вада Apache в поточних умовах - мала дальність застосування цієї ракети. Бо абсолютна більшість джерел вказує її на рівні 140 км. І це вкрай мала відстань, бо авіабаза "Миллерово" у Ростовській області - у 155 км від фронту, "Балтимор" під Воронежем - 175 км від кордону, а "Бельбек" під Севастополем в окупованому Криму у 230 км.

Ще однією проблемою Apache є мала кількість вироблених ракет. Загалом мова йде про 100 одиниць, хоча першочерговий план передбачав 500, але він був скорочений через завершення Холодної війни. Бо розробку Apache почали у 1986 році, а завершення розробки припало на період скорочення оборонних програм у 90-х роках. Тому під питанням залишається реальна кількість Apache у боєздатному стані.

Не досить лінійним варіантом є остання версія протикорабельної ракети Exocet MM40 Block 3, яка має задекларовану можливість ураження наземних цілей та польоту над суходолом. Ця ракета має дальність польоту у 200 км, а для наведення на ціль використовується активна радіолокаційна головка самонаведення. Вага бойової осколково-фугасної частини становить 165 кг.

І хоча це ракета морського базування, створення для неї наземної ерзац-пускової не є проблемою. Але знову - проблема у кількості, бо Exocet MM40 Block 3 почали постачати до ВМС Франції лише у 2022 році. І хоча сама по собі Exocet є дуже популярною та широко розповсюдженою ракетою, у її попередніх версіях можливість ураження наземних цілей задекларована не була.

Ще однією, але звісно вже абсолютно фантастичним для України варіантом в арсеналі Франції є крилата ракета Missile de Croisière Naval - MdCN. Вона хоч і була створена на базі SCALP, але вже має дальність у 1000 км та вагу бойової частини у 250 кг і це французький аналог Tomahawk морського базування. І ця зброя для Франції визначена вже ледь не як стратегічна, особливо враховуючи їхню кількість, за більшістю джерел, близько 200 одиниць.

Missile de Croisière Naval - MdCN
Missile de Croisière Naval - MdCN

Носієм MdCN є фрегатах класу Aquitaine та підводні човни класу Suffren. Тому, якщо розглядати виключно технічну сторону питання, то MdCN для ЗСУ потребує створення наземної пускової з універсальною пусковою шахтою Sylver A-70.

Читайте також: Данія вже отримала свої PULS з Ізраїлю: коли аналог HIMARS коштує дешевше, а доставка - швидша