xcounter
#

Данія вже отримала свої PULS з Ізраїлю: коли аналог HIMARS коштує дешевше, а доставка - швидша

PULS від Elbit Systems​
PULS від Elbit Systems​
9452

Данія стала першою країною НАТО, яка замовила PULS від Elbit Systems

Після того як Данія у січні 2023 року вирішила передати на користь ЗСУ всі свої 19 колісних САУ Caesar, оборонне відомство країни доволі несподівано вирішити замовити "комбо" з ізраїльської САУ ATMOS, а також ракетних установок PULS (Precise Universal Launching System) від Elbit Systems.

Про укладання контракту стало відомо 2 березня, коли ізраїльська компанія оголосила про укладання з тоді ще невідомим замовником угод на 119 млн доларів за 19 самохідних артсистем ATMOS та 133 млн доларів за вісім ракетних систем PULS. Як також стало відомо, строки постачання були визначені доволі стислі - до кінця 2024 року для САУ та до першого кварталу 2024 для ракетних систем.

Читайте також: Україні треба 7500 зенітних ракет на рік, а в США та в Європі можуть максимум 4600 на рік

І як стало відомо Janes з власних джерел, Данія вже отримала всі свої замовлені PULS, разом із більшою частиною боєприпасів до неї, хоча їх постачання має тривати до 2026 року. Також була поставлена і перша партія ATMOS. Таким чином Ізраїль дійсно доводить те, що може реалізувати швидкі постачання, при цьому на строки не дуже сильно вплинула операція проти ХАМАС.

З боку Defense Express зазначимо, що Данія стала першим оператором цієї системи серед країни НАТО. А контракт із Данією, вже призвів до того, що ракетну систему PULS обрали Нідерланди, а у Німеччині Krauss-Maffei Wegmann взагалі хоче локалізувати його.

Хоча отримання PULS ще не означає те, що вони посилили данське військо. Бо навіть за оголошеним планом настання бойової готовності для цих ізраїльських систем планувалось на рівні 2025 року. Але нещодавно з'явилась непідтверджена інформація від французьких профільних ЗМІ, що це відбудеться пізніше, можливо, у 2026 році.

При цьому затрати виявляються суттєво вищими від очікуваного рівня. А головною проблемою було названо відсутність IT-сумісності. Але коли мова йде про інформацію від французьких видань, слід все ж таки зважити на аспект того, що Данія вирішила замінити Caesar на ізраїльську систему.

PULS Accular
PULS з Accular

А загалом PULS належить до сучасних ракетних модульних систем, які можуть використовувати різноманітні ракети у готових "пакетах" (pod). Одна пускова несе два контейнери, які можуть бути оснащені високоточними Accular у версії 122-мм з дальністю до 35 км (18 в одному пакеті), 160-мм з дальністю до 40 км (10 в одному пакеті). А також високоточними ракетами Extra з дальністю до 150 км (4 в одному пакеті) та Predator Hawk з дальністю 300 км (2 в одному пакеті).

Тобто можливості PULS об'єктивно роблять його аналогом HIMARS з GMLRS-ER. Але із суттєвою різницею у ціні, бо за 21 HIMARS та лише 6 ракет Італія отримала від США граничний цінник у 400 млн доларів. Тобто по 19 млн доларів виключно за пускову. А приклад Данії та PULS говорить про 16,6 млн доларів за пускову і це разом із боєприпасами без оголошеної кількості.

PULS extra
Extra

Окрім того, приклад Данії демонструє, що ізраїльській ОПК здатний постачати замовлену зброю швидше за США. Для прикладу можливо взяти один із перших контрактів "нової серії" від листопада 2022 року з Естонією, яка замовила шість HIMARS, зі строком постачання у 2024 році. І станом на кінець травня, постачання цих систем ще не відбулось.

Читайте також: Корея завершила розробку ЗРК L-SAM: скільки часу треба для створення власної системи ПРО