xcounter
#

Данія замість CAESAR для ЗСУ замовила в Ізраїлю PULS та ATMOS 2000, а тепер схоже шкодує

41479
Данська САУ Caesar, одна з 19 переданих до ЗСУ, фото - Forsvaret
Данська САУ Caesar, одна з 19 переданих до ЗСУ, фото - Forsvaret

Зброю треба обирати не тільки за швидкістю поставки, але й за швидкістю освоєння також

Коли Данія у січні 2023 року ухвалювала рішення відмовитись на користь ЗСУ від своїх 19 колісних САУ CAESAR на шасі Tatra, то схоже, що французька Nexter мала свої очікування по тому, що Копенгаген у неї просто замовить нову кількість таких самих артустановок. Але сама Данія пішла по іншій траекторії, та заявила про видачу замовлення на 19 колісних САУ ATMOS 2000 та вісім ракетних систем PULS від ізраїльської оборонної компанії Elbit Systems.

При цьому данське оборонне відомство висловлювало впевненість, що ці артсистеми та ракетні установки будуть поставлені щонайпізніше в 2024 році, та відкидало заперечення парламенту про те, що замовлення на цю зброю від Ізраїлю було дане без попереднього конкурсного відбору.

Читайте також: У США кажуть, що один з їхніх нових фрегатів затримується вже не на один, а на три роки
ATMOS 2000 від Elbit Systems

Тепер же, як далі пише французький портал Opex360, Данія зіткнулась із тим, що САУ ATMOS 2000 та ракетні системи PULS будуть поставлені в стрій значно пізніше очікуваного строку, або аж у 2026 році, а фактичні затрати на цю зброю виявляться суттєво вищими від очікуваного рівня.

Наприклад, по ізраїльським колісним САУ зазначається, що період їх очікуваної інтеграції до складу данської армії може затягнутись до 18 місяців замість раніше очікуваних 6 місяців після моменту поставки. І це все начебто через суттєву різницю в IT-системах, які використовує військо Данії, і які інтегрує в свою зброю ізраїльська Elbit Systems.

По ракетним системам PULS ситуація виявилась ще складнішою. Мало того, що перед купівлею цих установок не було вирішено питання по IT-сумісності, так і не було навіть дане замовлення на боєприпаси та розгортання інфраструктури.

Через це фактичні затрати на придбання цих ракетних систем ізраїльського виробництва для Данії можуть вирости мінімум на 134 мільйони євро, і це при тому, що початкова вартість контракту на всі PULS та ATMOS 2000 складала "всього" 252 мільйони євро.

Автори Opex360 при цьому наводять слова глави Міноборони Данії Троельса Лунда Поульсена про те, що "викликає глибокий жаль та обставина, що виборні особи не змогли ухвалити усвідомлене рішення щодо купівлі PULS".

Данська M109A3 на зберіганні, фото з відкритих джерел

Також він дав вказівку "розслідувати обставини придбання ATMOS 2000", щоб уникнути повторення помилок при інтеграції PULS, які виявились з інтеграцією цих колісних САУ ізраїльського виробництва.

Від Defense Express підкреслимо, що Данія через описані вище помилки опинилась в доволі специфічній ситуації. Оскільки після буквально повної передачі своєї артилерії для ЗСУ данській армії нові артсистеми треба "на вчора", а будуть на 2 роки пізніше очікуваного.

Читайте також: На фрегаті Данії ледь не вистрілив Harpoon, і це каже про суттєву проблему для НАТО