xcounter
#

Україні треба 7500 зенітних ракет на рік, а в США та в Європі можуть максимум 4600 на рік

7363
Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army
Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army

Або як можуть виглядати західні калькуляції по необхідній військовій допомозі для нашої країни

На початку травня цього року RAND Corporation видала аналітичну публікацію по тому, як обчислити обсяг необхідних поставок техніки та зброї для України. Протягом місяця воєнна ситуація для нашої країни ускладнилась суттєво, ворог відкрив новий напрямок для наступальних дій на Харківщині та посилив удари з повітря по Харкову та інфраструктурі України загалом.

Тому викладене в цьому тексті від Rand Corporation стало навіть ще більш актуальним, тому ми на нього й вирішили звернути увагу. Однак маємо забігти наперед і сказати, що там є кілька "але", які заодно ілюструють, як саме західні аналітичні центри можуть обчислювати обсяг потрібних нам поставок.

Читайте також: Корея завершила розробку ЗРК L-SAM: скільки часу треба для створення власної системи ПРО
БМП Bradley в строю ЗСУ, фото ілюстративне, джерело – прес-служба 47-ої бригади

Зокрема, в RAND Corporation відштовхуються від наступних підрахунків – якщо Україна лише стоятиме в обороні, то на рік треба лише одних боєприпасів на суму від 16 до 28 мільярдів фунтів стерлінгів, якщо ж наступати – то від 43 до 57 мільярдів фунтів стерлінгів. І це звісно не рахуючи інших затрат, які має нести Україна під час війни проти РФ.

На перший погляд, тут вже дивним виглядає використання британських фунтів стерлінгів як валюти для підрахунку, бо логічніше рахувати в доларах. Але ж попередня практика показала, що знайти гроші на військову допомогу Україні зараз не так складно, як конвертувати ці гроші в "залізо", тобто зброю та боєприпаси, які можна "тут і зараз" передати нашим військовим. Бо тут починаються свої нюанси.

Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Наприклад, RAND Corporation виходять із того, що Україні зараз на рік треба від 4800 до 7500 зенітних ракет на рік, а сумарні потужності США та країн Європи дозволяють виготовляти максимум по 3600 та 1000 зенітних ракет відповідно. Але далі автори цієї установи без жодної тіні сумніву додають, що мовляв країни Заходу легко можуть наростити обсяги виробництва зенітних ракет, бо ж уже "показали здатність подвоювати випуск озброєнь".

Ще один параметр, на який посилаються в RAND Corporation – обсяг наявних "далекобійних ракет", хоча при цьому нема чіткої деталізації, про що саме йдеться. Бо з однаковою ймовірністю, це можуть бути лише GMLRS та ATACMS до HIMARS та інших західних ракетних систем, або також крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow та SCALP-EG.

Техогляд ATACMS

Зупинимось просто на тому, що заявляється наступний порядок цифр – Україні треба мінімум 8760 далекобійних ракет для оборони, та 3 рази більше для наступальних дій (тобто понад 26 тисяч одиниць). При тому, що США лише в 2025 році зможуть виготовити 14 тисяч далекобійних ракет. А от далі проблема виникає в тому, що більш ніяких параметрів по обсягу необхідної допомоги для України у тій публікації RAND Corporation не заявляється.

Від RAND Corporation прозвучав доволі компліментарний висновок – мовляв, країнам Заходу краще витратитись на зброю для України, аніж інвестувати в створення від 14 до 21 додаткових бригад для НАТО, які будуть необхідні для відсічі рашистам в разі нападу на країни Балтії.

Втім, проблема далі може бути в тому, що цей висновок може прозвучати необгрунтованим для осіб, які власне й приймають рішення по військовій допомозі нашій країні.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс на виробничому майданчику MBDA UK, квітень 2024 року, фото - The Times
Читайте також: Gripen для України буде вже після F-16: оголошена "пауза" у передачі шведських літаків