xcounter
#

Gripen для України буде вже після F-16: оголошена "пауза" у передачі шведських літаків

3400
Фото — Saab
Фото — Saab

Швеція не виключає постачання Україні винищувачів JAS 39 Gripen в майбутньому, але поки партнери зосереджуються на передачі F-16

Очільник оборонного відомства Швеції Пол Йонсон днями заявив, що країна отримала низку пропозицій призупинити плани з постачання винищувачів JAS 39 Gripen — про це він заявив у Брюсселі, після "інтенсивних перемовин" з країнами, як входять у коаліції із постачання Україні літаків та засобів протиповітряної оборони.

"Це [рішення призупинити роботу над постачанням Gripen Україні] пов’язано з тим, що зараз увага зосереджена на інтеграцію F-16", — відзначив він у розмові з TT, як розповідає видання Aftonbladet. Йонсон відзначає, що передача Україні винищувачів Gripen не виключається, і може "стати актуальною в майбутньому", але зараз пріоритетною для партнерів є програма F-16.

Читайте також: Як Угорщина в свій час перейшла з МіГ-29 на Gripen, і чим це цікаво

Як відзначають у виданні, шведська опозиція вимагала від країни терміново розпочати процес передачі України літаків Gripen, але Йонсон відкидає таку можливість. "Це не відповідає тому, як коаліція розглядає введення двох винищувальних авіаційних систем одночасно", — зауважив він.

Насправді це вже не вперше, коли у Швеції публічно озвучують тезу "спочатку F-16, а потім Gripen". Наприклад, у березні цього року Йонсон вже говорив про те, що пріоритетною для партнерів є саме передача F-16, тим паче, що Швеція також бере участь у цій коаліції — а ймовірна передача літаків JAS 39 Gripen має відштовхуватися вже від загального контексту роботи "винищувальної коаліції".

Тема з постачанням Україні літаків Gripen випливала у ЗМІ та від офіційних посадових осіб ще протягом 2023 року, наприклад, у Saab відзначали, що відправка цих літаків в Україну була б "достатньо швидким процесом". Але, судячи з цьогорічної риторики оборонного відомства Швеції, то Gripen зрештою можуть посилити наші Повітряні Сили вже після передачі певної кількості F-16 і налагодження тих чи інших процесів з обслуговування літаків, постачання необхідного озброєння тощо.

Нагадаємо, що перші F-16 за попередніми прогнозами Україна має отримати орієнтовно вже влітку цього року, всього передати літаки нам погодилися поки що чотири країни — Нідерланди, Данія, Бельгія та Норвегія. Зокрема у Бельгії нещодавно заявили, що протягом 2024-2028 років планують передати Україні 30 винищувачів F-16.

Читайте також: Що у Saab кажуть про винищувач на заміну Gripen і яким він взагалі має бути