xcounter
#

У Saab кажуть, що відправка Gripen в Україну була б "достатньо швидким процесом"

27437
Всі фото — Saab
Всі фото — Saab

І все поки що впирається в те, щоб Швеція зрештою погодила передачу цих літаків Україні

Крім багатофункціонального винищувача F-16, перші з яких Україна може отримати вже влітку цього року, одним з реалістичних варіантів посилення Повітряних Сил ЗСУ розглядається й шведський JAS 39 Gripen, але рішення про передачу цих машин на офіційному рівні поки що не було прийнято. "Ми очікуємо, що якби таке рішення було погоджено шведським урядом, то відправка літака в Україну була б достатньо швидким процесом. Зараз ми рухаємося у правильному напрямку", — відзначив у коментарі виданню Defense News директор з маркетингу компанії Saab Мікаель Франзен.

Судячи з усього, одна з умов щодо рішення по літаках для України — вступ Швеції до НАТО. Його вже ратифікувала Туреччиною, з якою були свої "підводні камені", і найближчим часом має ратифікувати Угорщина. І, як відзначають у Saab, вони готові надати літаки Україні, якщо уряд погодить це рішення. "Всередині та поза межами Швеції й сьогодні існує великий поштовх до того, щоб ми відправили Gripen в Україну", — каже Франзен.

Читайте також: Скільки коштує 24 винищувачі Gripen та їх експлуатація у детальній калькуляції від міноборони Чехії

У виданні відзначають, що представники Saab підтвердили інформацію про те, що минулого року пілоти Повітряних Сил ЗСУ успішно протестували літаки Gripen у Швеції — нагадаємо, що йдеться про так зване "ознайомче навчання", що включало підготовку на тренажерах та практичні польоти безпосередньо на літаках. І тоді це розцінювалося як позитивний крок до передачі Україні цих винищувачів.

Як відзначив у коментарі виданню колишній пілот Gripen і радник з повітряних операцій компанії Saab Юссі Халметойі, щоб навчити пілота обмеженому набору завдань на цьому літаку, зокрема використання озброєння "повітря-повітря", загалом треба від чотирьох до шести місяців. Але, ймовірно, загалом для цих процесів треба буде більше часу, якщо згадати приклад з F-16, коли у США вирішили дещо збільшити тривалість підготовки наших пілотів, щоб вони могли якнайкраще виконувати бойові місії вже в Україні.

"Однією з проблем, яку можна легко подолати, є мовний бар’єр, але навчити їх технічного обслуговування літака і використання його озброєння, а також правильним тактиці, методам і процедурам складніше", — наголошує виданню Халметойі.

Читайте також: Gripen E буде літати до 2060 року, але шведам треба думати й про нові літаки: які зараз є варіанти