xcounter
#

Невже JAS 39 Gripen настільки простий, що пілоти ЗСУ навчились всього за 2 місяці

45386
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це може вплинути на остаточне рішення Швеції по передачі нам літаків цього типу

Сьогодні ЗМІ повідомили про те, що за словами міністра оборони Швеції Пола Йонсона українські пілоти успішно пройшли "ознайомче навчання" на літаках JAS 39 Gripen. Курс цього "ознайомчого навчання" включав у себе підготовку наземного технічного персоналу, підготовку пілотів на тренажерах та виконання практичних польотів на самих "Гріпенах".

Це важливо, бо за словами очільника шведського Міноборони, досвід проходження курсу навчання наших льотчиків буде одним із факторів, який впливатиме на рішення Швеції передати або не передавати нашій країні літаки JAS 39 Gripen.

Читайте також: Корея закуповує додаткові F-35: за 25 літаків необхідно викласти 5 млрд доларів

З цього повідомлення випливає, що пілоти та авіатехніки ЗСУ змогли впоратись із "ознайомчим навчанням" на JAS 39 Gripen всього за 2 місяці, бо цей процес почався лише у серпні 2023 року. І що показово, у цій історії на тривалість навчання, схоже, не відіграли свою роль ті фактори, які мають свою вагу в історії з F-16, тобто рівень володіння іноземною мовою наших пілотів та складність опановуваної техніки.

Логічно, що тут виникає питання – а невже Gripen настільки простий, що наші авіатори з ним впорались лише за 2 місяці. Але щоб знайти відповідь на це питання, ми можемо будувати лише припущення. Бо зважаючи на чутливість питання, ані Швеція, ані наша країна навряд чи стануть зараз оприлюднювати значимі деталі процесу "ознайомчих тренувань" на JAS 39.

Перше припущення, яке ми тут можемо побудувати самостійно – можливо, свою роль в прискоренні процесу відіграли саме особистісні якості наших пілотів та авіатехніків, які були відібрані для навчання.

В наших офіційних джерелах повідомлялось, що для тренувань на "Гріпенах" відібрали пілотів випуску 2016 року, які уже мають значний бойовий досвід. Тобто це наші молоді захисники, які мають і значний досвід бойових дій у повітрі, і високу адаптивність в умовах обстановки, яка змінюється.

JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Друге припущення, яке тут можна побудувати самостійно – а що якщо свою допомогу в прискоренні процесу "ознайомчих тренувань" на JAS 39 Gripen для наших авіаторів змогла відіграти Велика Британія.

У всякому випадку, британці мають Імперську школу льотчиків-випробувачів (Empire Test Pilots' School, ETPS), в розпорядженні якої є мінімум один навчально-бойовий JAS 39D Gripen, і цей фактор теж міг зіграти нам на користь.

JAS 39D Gripen в розпорядженні британської ETPS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У СБУ натякнули на те, що використовують спеціальні протирадіолокаційні дрони-камікадзе