xcounter
#

Бельгія оголосила більш оптимістичні терміни поставки перших F-16, всього хочуть передати десятки літаків

14764
Фото — Kleine Brogel Air Base
Фото — Kleine Brogel Air Base

Залишається невідомим, а які ж будуть темпи постачання бельгійських F-16 українським Повітряним Силам

Минулого року Бельгія — разом з Нідерландами, Данією та Норвегією — стала однією з учасниць так званої "коаліції винищувачів", у рамках якої країна погодилася передати свої багатофункціональні винищувачі F-16. А тепер ми можемо більш конкретно поговорити про кількість та терміни, за які Бельгія планує поставити нам ці літаки.

винищувач F-16
Фото — Belgian Air Force

Деталі про F-16 розкрила міністр закордонних справ країни Аджа Лябіб — вона стверджує, що Бельгія запропонує Україні одразу тридцять своїх літаків, щоправда, постачання триватимуть до 2028 року, водночас перші літаки Україна має отримати орієнтовно наприкінці цього року, як розповідає видання RTL info. Відзначається, що це зобов’язання буде оформлено в угоді, яку підпишуть під час візиту президента України Володимира Зеленського в Брюссель сьогодні, 28 травня.

Читайте також: Перші враження про тренажер для F-16 і чому це дійсно важлива подія для ПС ЗСУ

Варто відзначити передусім, що тепер ми маємо дійсно позитивніші заяви про F-16 від Бельгії — наприклад, минулого року очільниця оборонного відомства країни Людивін Дедондер повідомляла про передачу декількох F-16 з 2025 року, тепер же перші машини маємо отримати раніше.

Таке рішення пов’язане з низкою факторів — як з наступом російського окупаційного війська, так і ймовірність, що у Бельгії після виборів питання передачі Україні F-16 може затягнутися, тому уряд вирішив прискорити розв’язання цього питання.

Можна припустити, що терміни постачання залежатимуть від того, як швидко Бельгія буде отримувати свої F-35, тут, звичайно, можуть бути нюанси, з урахуванням, що Lockheed Martin поки що не розпочала поставку машин з проблемним оновленням TR-3. Крім того, у виданні відзначають, що Бельгія також поставить озброєння для українських F-16 зі своїх запасів.

Нагадаємо, що відповідно до інформації з довідника Military Balance, Бельгія має на озброєнні 44 літаки у версії F-16AM, і ще 9 — у версії F-16BM.

Раніше у ПС ЗСУ відзначили, що для заміни авіапарку Україні потрібно щонайменше 150 літаків включно з транспортною авіацією.

Читайте також: Як Тайвань захищає свої F-16 від ударів по аеродромах: про підземні укриття та аеродроми на трасах