xcounter
#

Як Тайвань захищає свої F-16 від ударів по аеродромах: про підземні укриття та аеродроми на трасах

Як Тайвань захищає свої F-16 від ударів по аеродромах: про підземні укриття та аеродроми на трасах
30118

Повітряні сили Тайваню мають найгірші умови для класичного розосередження авіації тому їхній досвід вкрай цікавий для України

Вочевидь Україна все ж таки наближається до отримання F-16, про що говорить те, що 21 травня Нідерланди оголосили про завершення навчання першої групи техніків, а група пілотів завершила навчання у США на 162-й авіабазі американської нацгвардії у Тусоні.

І звісно треба розуміти, що як тільки F-16 прибудуть до України, вони стануть ціллю №1 для РФ. Саме тому ще з місяць тому речник Повітряних сил Ілля Євлаш зазначав про активну підготовку авіабаз, і "йдеться про підземні сховища, бункери", а також звісно розосередження літаків та цілий ряд дій, які мають ввести ворога в оману.

Читайте також: Українські БПЛА таки пошкодили загоризонтну РЛС "Воронеж-ДМ" на дальність аж 6000 км

F-16, Mirage 2000 та AEW&C E-2 повітряних сил Тайваню
F-16, Mirage 2000 та AEW&C E-2 повітряних сил Тайваню

А в цій ситуації доволі цікавим би міг бути досвід Тайваню, який зараз знаходиться у "навчальній облозі" Китаю, який відкрито проводить навчання із захоплення острова. І для КНР вторгнення на Тайвань передбачає завоювання тотальної переваги у повітрі, тому ударам по авіабазах відведено значне місце. А у тайванській армії не менш значне місце приділено саме захисту літаків.

При цьому у тайванських повітряних сил ситуація найбільш критична, бо територія острова обмежена і при всьому бажанні них немає розкоші повторити досвід шведів із Gripen та системою Bas 90. Хоча звісно використання автотрас, як резервних аеродромів передбачено. І такі навчання регулярно проводяться. При цьому, через щільність забудови та характерний рельєф острова із незначною частиною рівної поверхні, сідати та злітати вони мають ледь не посеред міської забудови.

Але окрім цього ще доволі значна ставка робиться на підземні сховища для літаків. І у 2022 році збройні сили Тайваню показали навчання із їх використанням.

підземні укриття F-16

На фото зафіксовано процес озброєння F-16, під крило якого встановлюють протикорабельну AGM-84 Harpoon (на фото вище вона ще без рульових поверхонь, які кріпляться потім) та AIM-120.

підземні укриття F-16

Попри те, що фото зроблені з вкрай обмеженими ракурсами, но одному з них видно, що одночасно у такому сховищі перебуває декілька літаків. Також було повідомлено і місце проведення цих навчань - авіабаза Чихан, яка знаходиться на східному, максимально віддаленому від континентального Китаю аеродромі.

І маємо зазначити, що навіть мережа таких укриттів максимально розосереджена і вони мають ворота з обох боків та сполучаються один з одним декількома маршрутами.

авіабаза тайвань Чихан

І саме за рахунок таких укриттів, разом із можливістю розосередження літаків Тайвань прямо зараз готується до відбиття цілком можливої агресії КНР. Де питання не дати захопити ворогу панування у повітрі та встановити блокаду силами ВМС буде мати вирішальне значення.

Читайте також: Ще один знищений С-400 і чудове відео, як російські ЗРК "перехоплюють" ATACMS