xcounter
#

Китай розпочав масштабні навчання із блокади та подальшим захопленням Тайваню

3997
Район маневрів Joint Sword-2024A
Район маневрів Joint Sword-2024A

Китайські навчання під назвою Joint Sword-2024A у Пекіні прямо названі покаранням для Тайваню

Навколо Тайваню розпочались масштабні комбіновані навчання КНР під назвою "Об'єднаний меч-2024A" (Joint Sword-2024A). Вони триватимуть з 23 по 25 травня та передбачать залучення китайської армії, військово-морських, повітряних та ракетних сил, а ключовими моментами є утворення блокади острова та, відповідно до офіційної заяви, відпрацювання "спільної високоточної атаки".

Спікер командування Східного театру військових дій збройних сил Китаю, у межах якого і проводяться маневри, полковник Лі Сі повідомив, що ці навчання є "потужним покаранням для "сил сепаратистів" Тайваню та серозне попередження зовнішнім силам".

Читайте також: Словаччина вже більш як півроку домовляється за ПЗРК, і цей процес може розтягнутися до кінця року

У відповідь оборонне відомство Тайваню офіційно повідомило, що "не прагне конфлікту, але не буде ухилятися від нього заради безпеки країни".

Район навчань на цей раз не заходить у територіальні води Тайваню, хоча й проходить у зоні відповідальності тайванської ППО. На мапі нижче червоним позначено райони навчань Joint Sword-2024A, жовтим - райони навчань 2022 року під час візиту Ненсі Пелосі, голубим - райони навчань під час Тайванської кризи 1995-1996 років.

Joint Sword-2024A
Порівняння районів навчань (джерело: TVBS News)

Таким чином збройні сили КНР під час Joint Sword-2024A утворили п'ять морських районів, які повністю оточують острів, що є очевидною репетицією блокади Тайваню за один з сценаріїв його окупації. За яким спочатку острів береться в облогу, яка унеможливлює підсилення ззовні. Після цього завдається вже масований удар з використанням далекобійного ракетного озброєння по ключових об'єктах та вузлах оборони, виведення з ладу системи ППО та авіабаз.

удар по тайваню
Візуалізація удару по Тайвань на китайському телебаченні

І вже після цього відбувається масштабна десантна операція з використанням, як морських, так і повітряних десантів. Але звісно сили оборони Тайваню відсіч саме такому сценарію подій з боку КНР активно відпрацьовують під час своїх маневрів.

Читайте також: Скільки в РФ є Су-30СМ2, і про що свідчить їх поява з ракетами Р-37М на понад 200 км