xcounter
#

Словаччина вже більш як півроку домовляється за ПЗРК, і цей процес може розтягнутися до кінця року

1349
ПЗРК Piorun, фото — MESKO S.A.
ПЗРК Piorun, фото — MESKO S.A.

Всього Словаччина планує закупити 36 комплексів Piorun, а також посилити свою ППО ізраїльським ЗРК

Ще у жовтні 2023 року Словаччина визначилася із тим, який же переносний зенітний ракетний комплекс вона планує закупити для свого війська — у конкурсі кращим виявився польський ПЗРК Piorun, який за низкою критеріїв (а передусім за ціною одного комплексу та вартістю обслуговування) обійшов таких конкурентів, як шведський RBS 70 NG, французький Mistral 3 та південнокорейський KP-SAM (Chiron).

Разом з тим, як повідомив виданню Defense News неназваний представник польської групи PGZ, Польща та Словаччина ще не домовилися про закупівлю цих ПЗРК. "Ми ведемо просунуті перемовини з міністерством оборони Словаччини про продаж систем Piorun і розраховуємо на укладення міжурядового контракта до кінця цього року", — заявили у PGZ.

Читайте також: Щоб отримати хоч партію ПЗРК, треба чекати мінімум 1 рік, і то якщо встигли "зайняти чергу"

Таким чином, ці дві країни вже понад сім місяців домовляються про закупівлю ПЗРК Piorun, а загалом цей процес може розтягнутися більш як на рік, якщо угоду дійсно погодять до кінця 2024 року. Наразі інших деталей про процес перемовин між Польщею та Словаччиною не повідомляється.

ПЗРК Piorun
Польський ПЗРК Piorin, фото — Mesko

Як відомо, словаки всього хочуть закупити 36 комплексів Piorun, які оцінюються у 65,9 млн євро, і це перша частина словацького плану із посилення своєї протиповітряної оборони.

Водночас також Словаччина хоче посилити свою ППО ізраїльським зенітним ракетним комплексом Barak-MX, раніше цього місяця стало відомо, що уряд цієї країни перебуває на фінальному етапі перемовин щодо закупівлі цього ЗРК.

Як відзначалося, Словаччина нібито планує купити одразу шість батарей ЗРК Barak MX вартістю 800 млн євро, такої кількості нібито має бути достатньо, щоб прикрити територію всієї країни.

Читайте також: МіГ-29 ЗСУ можуть нести таємничі дрони-пастки ADM-160 MALD від США на 450 км