xcounter
#

Щоб отримати хоч партію ПЗРК, треба чекати мінімум 1 рік, і то якщо встигли "зайняти чергу"

2497
Польські солдати з ПЗРК Piorun, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські солдати з ПЗРК Piorun, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що тут мова про зброю, яка себе відмінно показала на полі бою в Україні

Польське оборонне підприємство MESKO SA із складу PGZ Group 12 грудня 2023 року оголосило про поставку першої партії переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun для збройних сил Норвегії. Ця поставка була передбачена контрактом від 29 листопада 2022 року, в якому було закладено для Норвегії "кілька сотень ракет та пускових" вартістю "кілька десятків мільйонів доларів".

Таким чином, сама Норвегія починає поступовий процес заміни ПЗРК Stinger, який почався ще в 2021 році, пише польський портал Zbiam.pl.

Читайте також: Якщо вчасно не купувати нові літаки, то на скільки мільярдів можна "влетіти"

Там також нагадують, що Норвегія стала лише третім експортним отримувачем ПЗРК Poirun. До того такі переносні зенітно-ракетні комплекси замовляли США (в лютому 2022 року) та Естонія (у вересні минулого року), Україна отримувала Piorun в якості військової допомоги від Польщі.

Станом на осінь 2022 року польський Piorun уже мав багатократно доведену бойову ефективність, показану на полі бою проти РФ. І це в чомусь забезпечило для цього польського ПЗРК переваги під час тендеру для Норвегії, в якому також брали участь французькі Mistral, британські Martlet та StarStreak, а також шведський RBS-70.

ПЗРК Piorun

Польський Piorun є розвитком ПЗРК Grom, від якого відрізняється ракетним двигуном, лазерним неконтактним підривачем, та посиленою в 4 рази чутливістю голівки самонаведення. При цьому дальність ураження цілей для ПЗРК Piorun складає до 6,5 кілометрів, висота – до 4 кілометрів.

Але в цій історії загалом варто звернути увагу ось на який момент. На прикладі цього контракту на польські "Перуни" для Норвегії зараз випливає, що для отримання хоча б однієї партії ПЗРК за комерційним контрактом необхідно чекати мінімум 1 рік. І це навіть за умови, якщо вчасно "зайняв чергу" для замовлення поставки цієї зброї.

ПЗРК Piorun
Читайте також: Австрія у модернізацію 28 зеніток Oerlikon GDF вкладає 0,5 млрд євро та два роки: але отримає майже Skynex