xcounter
#

За результатом доведеної бойової ефективності: Норвегія закупила польські ПЗРК Piorun

4615
ПЗРК Piorun
ПЗРК Piorun

ПЗРК Piorun знайшов вже третього покупця за рік

Польська компанія Mesko підписала контракт з міноборони Норвегії на постачання переносних зенітних ракетних комплексів Piorun. Угода була підписана 29 листопада в Осло, про що повідомила польська компанія. Водночас кількість ПЗРК, ракет до них, а також загальна вартість контракту не розголошується.

Таким чином Норвегія стала третьою країною, яка замовила ПЗРК Piorun, окрім самої Польщі та України, яка їх отримала, як мінімум, у вигляді допомоги. Першим іноземним замовником Piorun стала США, яка замовила неоголошену кількість комплексів у лютому цього року. У вересні 2022 року ці ПЗРК придбала Естонія й мова йде про 100 пускових та 300 ракет.

Читайте також: Спільні навчання стратегічної авіації РФ та Китаю: несподіване синхронне гримання зброєю чи стала тенденція

ЗРК Poprad
Piorun є складовою й польського ЗРК Poprad

Як зазначають у Mesko контракт на постачання Piorun до Норвегії був виграний під час відкритої процедури та в умовах конкуренції з європейськими та американськими виробниками. Таким чином Piorun вдалось обійти, як мінімум Stinger, а серед європейських конкурентів цілком могли бути французькі Mistral, британські Martlet та StarStreak, а також шведський RBS-70.

Можливо зробити обережне припущення, що головним козирем Mesko була ціна та готовність постачати це озброєння за короткі строки, бо у планах Варшави було збільшити виробництво Piorun в три рази в три рази. Більше того, Piorun має вкрай важливий для будь-якого покупця рядок - доведена практична бойова ефективність.

Особливо, коли мова йде про знищення з Piorun російських літаків та вертольотів, тобто проти основного противника. На рахунку цього ПЗРК у руках бійців ЗСУ, станом на липень, знищені Ми-24, Ка-52, Су-25, Су-34, ефективним він виявився й проти БПЛА "Орлан-10".

Зазначимо, що Piorun має дальність знищення цілей до 6,5 км, висота цілі - до 4 км. Сам ПЗРК є подальшим розвитком Grom. Оновлення торкнулись ракетного двигуна, введення лазерного неконтактного підривача, а чутливість головки самонаведення була підвищена у чотири рази.

Читайте також: Ракети APKWS проти "Орлан-10" та "Ланцет" пройшли додаткові випробування, їх результат вражає