xcounter
#

Якщо вчасно не купувати нові літаки, то на скільки мільярдів можна "влетіти"

10052
Демонстрація Eurofighter для ВПС Колумбії, фото наводить Infodefensa
Демонстрація Eurofighter для ВПС Колумбії, фото наводить Infodefensa

Або як не потрібно торгуватись за винищувачі, щоб варіанти з Rafale та Gripen відпадали зовсім

Іспанія запропонувала військово-повітряним силам Колумбії (FAC) придбати від 12 до 16 винищувачів Eurofighterу варіанті Tranche-2. Деталі цієї пропозиції мають стати відомі ближче до кінця поточного року, але наголошується, що Eurofighter від Іспанії начебто має обійтись для Колумбії дешевше, чим Rafale від Франції.

При цьому зазначається, що три роки назад Іспанія уже пропонувала Колумбії купити "Єврофайтери". І що для самих колумбійців втрати через постійні зволікання з купівлею нових літаків уже дають втрати на рівні 3,8 мільярдів доларів. Про це стверджується в публікації порталу Infodefensa.

Читайте також: Міноборони Норвегії у рази прорахувалось з витратами на F-35, який виявився значно дорожчим
Eurofighter в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa

Від Defense Express наголосимо, що тут мова про дуже своєрідну та показову історію, яка в принципі демонструє, як не потрібно торгуватись за нові бойові літаки.

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що "ядро" бойової авіації ВПС Колумбії складається із 22 літаків Kfir ізраїльського виробництва, які давно уже вичерпали свій ресурс, тому їм уже давно необхідна заміна. Уряд Колумбії наче і демонстрував намір провести системне оновлення своєї авіації, але далі починались свої нюанси.

Наприклад, в грудні 2022 року Колумбія сама оголосила про готовність купити у Франції 16 літаків Rafale аж за 3,15 мільярдів євро, або ж середньою вартістю по 200 мільйонів євро за "борт", чим поставила своєрідний рекорд. Але потім виявилось, що в колумбійській держказні нема необхідного ресурсу за оплату за цим контрактом.

Багатоцільовий винищувач Rafale в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa

Ще один варіант для оновлення своєї бойової авіації, який розглядала Колумбія – це купити "Гріпени" в Швеції. Але тут колумбійський уряд виписав технічні умови для тендеру так, що Saab в принципі втратила бажання пропонувати свої літаки для FAC.

Так в підсумку Колумбія вийшла на ситуацію, коли єдина країна, що готова продати їй літаки – це Іспанія із Eurofighter. Але і тут треба враховувати момент, що інші учасники консорціуму, наприклад та сама Німеччина, можуть просто не дати дозвіл на поставку.

JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: А що такого побачила Угорщина, що перегнала в Грузію на ремонт свої Мі-24