xcounter
#

Австрія у модернізацію 28 зеніток Oerlikon GDF вкладає 0,5 млрд євро та два роки: але отримає майже Skynex

5249
Oerlikon GDF​
Oerlikon GDF​

Для Австрії системи Oerlikon GDF у комплексі Skyguard є однією з двох систем протиповітряної оборони разом з ПЗРК Mistral

Rheinmetall оголосив про укладання контракту з Австрією на модернізацію зенітних артилерійських систем Skyguard. Замовлення охоплює 28 зеніток Oerlikon GDF, які об'єднанні у сім комплексів разом з РЛС та пунктом управління у кожному.

Вартість апгрейду до Skyguard Next Generation становитиме 532 млн євро, без ПДВ, а строк виконання визначений до лютого 2026 року від початку виконання у лютому наступному році. Й заради такої модернізації Відень навіть підніме зі складу додаткові зенітки, бо наразі, відповідно до Miltary Balance, у строю в австрійській армії лише 24 Oerlikon GDF-005 (ще 6 на зберіганні) зібрані у комплекси Skyguard.

Читайте також: Міноборони Норвегії у рази прорахувалось з витратами на F-35, який виявився значно дорожчим
Австрійська Oerlikon GDF-005
Австрійська Oerlikon GDF-005

Додамо, що ці артилерійські зенітні системи та ПЗРК Mistral - це все що є у Австрії з ППО, тому Відень хоче також замовити IRIS-T SLS, IRIS-T SLM та приглядається до Patriot та навіть Arrow 3.

Точний перелік модернізації не називається, але зазначено, що нова система належить до продуктів Skynex, яка також є 35-мм зенітною системою з програмованим підривом боєприпасів AHEAD та довершеною системою сенсорів, яка забезпечує знищення цілей на дальності до 3 км.

Відносно ж Skyguard, то Rheinmetall публічно пропонувала систему Skyguard 3, яка передбачала оновлення комплексу шляхом інтеграції нової РЛС X-TAR3D, який працює у X-діапазоні та оптимізований на виявлення та наведення артилерійських гармат на малопомітні цілі - крилаті ракети та дрони із дальністю виявлення від 25 км.

Але повідомлення про Skyguard Next Generation було супроводжено ілюстрацією на якій зображено інший сенсор, який об'єднує радіолокаційну, оптико-прицільну станції та інші сенсори. Також новий прицільний пристрій, який запозичений зі Skynex, встановлено й на зенітку GDF. Окрім того, зрозуміло, що мова йде про тотальну цифровізацію комплексу.

До переліку модернізації цілком можливо додати й про можливу інтеграцію до GDF системи програмного підриву боєприпасів. Зокрема ще 1 листопада Rheinmetall повідомив про укладення з неоголошеним замовником контракту на модернізацію Skyguard шляхом модернізації непублічної кількості зеніток до рівня GDF-009 з такою функцією. Вартість контракту також була "розмита" й окреслювалось лише трьохзначним діапазоном у мільйонах євро.

Таким чином Австрія фактично має отримати немобільну версію Skynex і така модернізація обійдеться Відню у 76 млн євро на кожний комплекс з чотирьох зеніток, одним командним пунктом та сенсорною станцією.

Але така модернізація цілком може стати для багатьох клієнтів більш цікавою, ніж закупівля нових систем Skynex, бо мова йде про можливість перетворити свої зенітки GDF у дійсно ефективний засіб протиповітряної оборони. А кількість країн-операторів GDF налічує близько 30 країн.

При цьому об'єктивно цілком існує можливість модернізації за аналогічним принципом не лише причіпних зеніток GDF, а самохідних систем. Бо пара цих гармат від Oerlikon є озброєнням такої самохідної системи, як Gepard.

Читайте також: САУ "Богдана": у строю вже близько 30 одиниць, жодної ворог не зміг знищити, але є "позитивна проблема" з шасі