xcounter
#

Корея завершила розробку ЗРК L-SAM: скільки часу треба для створення власної системи ПРО

Пуск протибалістичної ракети L-SAM (оригінальне зображення від DAPA штучно розширене)
Пуск протибалістичної ракети L-SAM (оригінальне зображення від DAPA штучно розширене)
4267

Завдяки L-SAM Корея увірвалась у доволі невеликий перелік країн, які мають власну систему протиракетної оборони

Південна Корея офіційно завершила розробку свого найбільш далекобійного та потужного зенітного ракетного комплексу L-SAM, про що офіційно повідомило міноборони країни. Це відбулось за результатом останніх випробувань ЗРК, які були проведені Управлінням оборонних закупівель (DAPA) і тепер цей ЗРК визнано придатним до бою.

І варто зазначити, що L-SAM - це дійсно потужна система протиповітряної та протиракетної оборони, розробка якої проходила без широкого висвітлювання. Зокрема у живу цей ЗРК показали лише у жовтні 2023 року, хоча його розробка почалась ще у 2019 році і була реалізовано DAPA спільно з LIG Nex1 та Hanwha.

Читайте також: Як РФ використала дрони ВМ-В при десанті в Гостомель, і чи застосовує зараз
L-SAM
Пускова L-SAM

Також досі немає точно верифікованої інформації щодо технічних аспектів комплексу. Але відомо, що особливістю комплексу є одночасне забезпечення протиповітряної оборони від аеродинамічних цілей, а також протиракетної оборони із кінетичним перехопленням.

Для боротьби з літаками, з огляду на демонстрації на виставках, комплекс має використовувати ракети типу M-SAM з дальністю 50 км та L-SAM з дальністю за різними джерелами у 100-200 км.

M-SAM L-SAM

А за перехоплення балістичних цілей має відповідати інша триступенева ракета із кінетичним перехопленням цілей. Вона має заявлену висотність у 50-60 км та дальність, за деякими джерелами, 40-70 км.

При цьому ця зенітна ракета має дійсно "шалену" енергетику, а увагу слід приділити бойовому блоку із надпотужними поперечними двигунами з регульованою тягою. Ця прямо говорить про можливість витримати величезні перевантаження і про перехоплення дійсно маневрених цілей.

За виявлення цілей у ЗРК входить РЛС з активною фазованою решіткою, яка працює у S-діапазоні (від 2 до 4 ГГц), яка відома лише за загальною абревіатурою L-SAM MFR (Multi-Functional Radar). І декілька фото з ним у мережі - це все що є. Більше того, навіть виробник, Hanwha, пише лише загальні речі щодо можливостей цього радара.

L-SAM MFR
L-SAM MFR

Таким чином можливо впевнено сказати, що L-SAM виглядає доволі довершеної та зрілою системою з вкрай цікавими можливостями, які мають забезпечити для Кореї захист від загроз з боку КНДР та Китаю та доповнити, в першу чергу, систему ПРО, яка зараз спирається на можливості THAAD та Patriot PAC 3.

Але слід розуміти, що за планом виробництво L-SAM має розпочатись лише у 2025 році, а постачання систем до війська відбудеться наприкінці 2020-х років. Тобто між початком створення та постачання до війська має пройти майже 10 років. І це, у поточних реаліях, дійсно доволі короткий строк, що пояснюється тим, що Сеул не скорочував свою оборонку, а також тим, що мова йде про надпотужну економіку у топ-10 світу.

А роботи над L-SAM проходять за найкращими традиціями, бо ще до завершення робіт над ним, у 2023 році міноборони Кореї ініціювало роботи вже над його модернізацію - Block-II. Нова версія має вирішити питання екзоатмосферного перехоплення цілей, тобто у космосі, включно із гіперзвуковими глайдерами.

Таким чином Корея дуже стрімко увірвалась у перелік країн, які розробляють та мають на озброєнні власні комплекси протиракетної оборони. Як до цього увійшла у перелік країн, які розробляють власні засоби ППО. Хоча, для справедливості, слід зазначити, що у розробці першого сучасного корейського ЗРК середньої дальності KM-SAM, який почали розробляти у 2001 році та завершили ще до 2014 року, активну участь брав російський концерн "Алмаз-Антей", який вже на основі своєї частини робіт створив ЗРК С-350 "Витязь".

Читайте також: Китай збирається використати цивільні пороми та судна для висадки на Тайвань