xcounter
#

Як РФ використала дрони ВМ-В при десанті в Гостомель, і чи застосовує зараз

12779
ВМ-В, архівне фото з відкритих джерел
ВМ-В, архівне фото з відкритих джерел

Що це були за дрони, і чому спектр їх використання виявився доволі обмеженим

Із власних джерел Defense Express отримало фотографію уламків російського безпілотного вертольота-мішені ВМ-В, знайденого на дні Київського водосховища. Судячи з цього, цей апарат ворога пролежав там ще з кінця лютого 2022 року, коли армія РФ пішла на висадку масштабного вертолітного десанту біля Гостомеля.

Про факт використання ВМ-В під час цього епізоду повномасштабного вторгнення РФ уже раніше заявляли ворожі ресурси, і вони при цьому стверджували, що наші зенітники збили 22 із 25 запущених дронів цього типу. Відповідно, є сенс розповісти коротко про сам ВМ-В, і що наразі взагалі відомо про використання росіянами цього типу безпілотників.

Читайте також: Китай збирається використати цивільні пороми та судна для висадки на Тайвань
Виявлені на дні Київського водосховища уламки вертольота-мішені ВМ-В

ВМ-В розшифровується як "воздушная мишень – имитатор вертолета", першопочатковим призначенням цього БПЛА була саме імітація повітряної цілі типу "вертоліт" під час навчань засобів протиповітряної оборони.

Вперше росіяни "обкатали" свій ВМ-В під час спільних навчань із Сербією у листопаді 2021 року, ці безпілотники слугували як мішені для комплексів "Панцырь". Заодно, як заявляли самі рашисти, ці навчання дозволили заодно перевірити заявлені характеристики ВМ-В в умовах практичного використання.

Заявлена тривалість польоту ВМ-В – не менше 2 годин, висота польоту – до 2,5 кілометрів, максимальна дистанція радіозв’язку для управління цим безпілотником – до 100 кілометрів.

Російські вертольоти-безпілотники ВМ-В, архівне фото з відкритих джерел

Як можемо припустити ретроспективно, досвід цих навчань міг заодно "підказати" рашистам ідею використати ВМ-В як інструмент перевантаження протиповітряної оборони України під час висадки вертолітного десанту в районі Гостомеля в лютому 2022 року. Але на даному етапі ми вважаємо за потрібне лише зафіксувати сам факт застосування рашистами БПЛА ВМ-В, уламки одного із яких ще донедавна лежали на дні Київського водосховища.

На цьому тлі окремо цікавим виглядає питання, чи використовували рашисти свої ВМ-В в інших епізодах повномасштабної війни проти України, бо відповіді на це питання нема. В сенсі – після лютого 2022 року у відкритому доступі нема даних про інші відомі випадки використання ВМ-В. Хоча, наприклад, були повідомлення про застосування окупантами використовують "копійчані" дронів-мішеней Е95М, щоб "дражнити" нашу ППО.

Рашистський дрон-повітряна мішень Е95М та комплекс для запуску, зображення з відкритих джерел

Судячи з усього, на рідкісність появи ВМ-В у війні РФ проти України могли впливати два фактори. Перший – складність виготовлення нових безпілотників цього типу в умовах санкцій від Заходу, бо, наприклад, двигуни до ВМ-В виготовлялись на потужностях австрійської компанії Rotax.

Другий – особливо після квітня 2022 року росіяни намагались в принципі використовувати свої вертольоти поза зоною дії наших засобів ППО, без спроби знову прориватись вглиб нашої території, через що виготовлення та використання нових безпілотників ВМ-В рашистам могло бути неактуальним.

Виявлені на дні Київського водосховища уламки вертольота-мішені ВМ-В

Водночас хочемо нагадати, що у листопаді 2023 року у Москві похизувались серійним виробництвом безпілотних ударних вертольотів "Термит".

Хоча зараз у відкритому доступі нема "слідів", як у росіян йдуть справи із цими безпілотними вертольотами, але маємо звернути увагу на це хоча би як на ймовірну спробу "реінкарнації" ВМ-В.

БПЛА вертолітного типу "Термит"
Читайте також: Бельгія оголосила більш оптимістичні терміни поставки перших F-16, всього хочуть передати десятки літаків