xcounter
#

Китай збирається використати цивільні пороми та судна для висадки на Тайвань

Китай збирається використати цивільні пороми та судна для висадки на Тайвань
7046

І це не є "ерзац-рішенням" з безвиході, а результатом плану, який почали реалізовувати майже десять років тому

На фоні масштабних навчань Китаю із блокади та захоплення Тайваню важливим питанням є реалізація найголовнішої частини цієї цілком можливої операції - морського десантування. Бо справа в тому, що за оцінками західних аналітиків, китайські ВМС мають значний брак десантних кораблів, без яких всі плани Пекіну щодо захоплення Тайваню не можуть бути реалізовані.

З боку Defense Express зазначимо, що за наявною інформацією, ВМС Китаю мають на озброєнні 11 великих універсальних кораблів (3 Type-075 Yushen та 8 Type-071 Yuzhao), 50-60 великих та середніх десантних кораблів та понад 40 кораблів на повітряній подушці.

Читайте також: Нідерланди пропонують в "складчину" зібрати Patriot для України, це цікава ідея, щоб швидко отримати ЗРК
Type-075 Yushen
Type-075 Yushen

Тобто прямо сказати, що у КНР є брак таких засобів - доволі важко. Але слід врахувати те, що Тайвань має дійсно потужну протикорабельну оборону, а всі десантно-небезпечні ділянки відомі та укріплювались ще з 50-х років. Також треба врахувати, що захоплення Тайваню - це про острів розміром з Бельгію та населенням у 23 млн, щільною агломерацією та тропічними лісами у горах.

А тому, як пише Telegraph, з опорою на профільних аналітиків, у Китаю брак десантних бойових кораблів компенсується тим, що у цій операції мають взяти участь цивільні пороми та транспортні судна. І це не є секретом, бо китайська пропаганда активно висвітлює участь цивільних поромів у десантних навчаннях. Зокрема 135-метровий пором Bang Chui Dao брав участь у таких навчаннях. При цьому, не лише для висадки у підготовленому порту, але й для спуску амфібійних засобів у воду, а для цього необхідно було модернізувати апарель.

Bang Chui Dao
Bang Chui Dao

Інші комерційні судна типу ro-ro , наприклад, Chang Da Long, також світилась на навчаннях збройних сил Китаю. А загалом, за оцінками, станом на початок 20-х років у Китаю було 31 велике судно такого типу, які за десантоємністю співставні з універсальними десантними кораблями (за виключенням повітряної компоненти).

Chang Da Long
Chang Da Long

На фоні цього можливо звернутися до вже профільного видання Naval News, яке у жовтні 2023 року доволі детально розписало китайську політику щодо використання цивільних суден у військових операціях. І зазначило, що Пекін ще у 2015 році ввів нові стандарти національної оборони у сфері будівництва нових цивільних суден, які мають відповідати мобілізаційним вимогам.

І з цього часу всі судна, які будують у Китаю для китайських компаній, як державних, так і приватних та належать до типів контейнерних, багатоцільових, ro-ro та балкерів, мають ним відповідати.

китай паром висадка тайвань

Таким чином Китай цілком може використати такий "мобілізаційний" флот десантних кораблів, які значно розширять його десантні можливості. Окрім того, дозволять організувати стабільний та потужний транспортний коридор у перші дні після вторгнення, коли питання нарощування сил на захоплених плацдармах та їх забезпечення стане першочерговою задачею.

Читайте також: Бельгія оголосила більш оптимістичні терміни поставки перших F-16, всього хочуть передати десятки літаків