xcounter
#

Нідерланди пропонують в "складчину" зібрати Patriot для України, це цікава ідея, щоб швидко отримати ЗРК

3608
Нідерланди пропонують в "складчину" зібрати Patriot для України, це цікава ідея, щоб швидко отримати ЗРК

У оборонному відомстві країни кажуть, що вже визначилися із тим, які ж країни можуть "зібрати" ЗРК Patriot для України

Міністерство оборони Нідерландів оприлюднило повідомлення, в якому йдеться про те, що країна очолить ініціативу зі "спільного постачання системи Patriot для України" — оборонне відомство пропонує швидко та у тісному співробітництві з декількома партнерами "зібрати" для Сил оборони України один зенітний ракетний комплекс.

"Нідерланди нададуть основні компоненти та деталі зі своїх запасів та запрошують європейські країни додати компоненти зі своїх власних", — йдеться у повідомленні. У міноборони країни вже відзначають, що вже визначили, які ж країни можуть бути залучені до цього плану й мають додаткові компоненти та боєприпаси для Patriot. Тобто ймовірно йдеться про те, що ЗРК буде буквально "зібраний в складчину" силами декількох країн, коли хтось передає пускову, боєприпаси чи, наприклад, запасні частини тощо.

Читайте також: США та Європа в 2000-х працювали над ЗРК MEADS на заміну Patriot, але яка доля проекту
ЗРК Patriot
Фото — міноборони Нідерландів

"Ми ведемо перемовини з партнерами зі створення системи Patriot, включно з підготовкою українських екіпажів. Завдяки нашій пропозиції та консультаціями з країнами-партнерами, які надають декілька ключових компонентів і боєприпаси, ми можемо надати Україні як мінімум одну повністю працездатну систему у стислі терміни", — відзначила очільниця оборонного відомства Нідерландів.

Нагадаємо, що протягом останнього часу наші партнери працюють над тим, щоб посилити протиповітряну та протиракетну оборону України, і передусім йдеться про ЗРК Patriot, які показали високу ефективність проти російських ракет.

Так, у квітні міноборони Німеччини оголосило про невідкладну передачу ще одного ЗРК Patriot для України, і ця новина стала поштовхом для роздумів, хто ж ще може стати донором цих зенітних ракетних комплексів (нагадаємо, що Нідерланди мають три батареї ЗРК Patriot, а ще у 2023 році повідомлялося, що країна передасть нам дві пускові установки цього ЗРК).

Згодом коло з країн, які можуть виділити для України цей ЗРК, звузилося — Греція доволі очевидно заявила, що не має зайвих Patriot, і те ж саме заявила Іспанія — втім, іспанці погодилися виділити партію зенітних ракет до ЗРК, яка має прибути до кінця червня.

Читайте також: Бельгія оголосила більш оптимістичні терміни поставки перших F-16, всього хочуть передати десятки літаків