xcounter
#

Для ЗСУ історична подія за всі 33 роки Незалежності, Швеція дає нам свій AWACS

35890
Saab 340, фото ілюстративне
Saab 340, фото ілюстративне

Крім того, наше військо отримає в цьому пакеті й інші стратегічно важливі ресурси

Уряд Швеції сьогодні, 29 травня 2024 року, оголосив про виділення рекордного одночасно пакету військової допомоги для України на суму 13 мільярдів шведських крон або 1,16 мільярдів євро. Забіжимо наперед і скажемо, що цим пакетом передбачається виділення техніки та ресурсів , які матимуть буквально історичне значення як і для України, так і для самої Швеції також.

Почнімо із того, що Швеція в цьому пакеті передає нам як мінімум один літак радіолокаційного дозору, котрий у повідомленні від міністра оборони цієї країни Пола Йонсона позначений як ASC-890, але який більш відомий під позначенням Saab 340.

PbV 302
PbV 302, фото ілюстративне

Тут мало сказати, що такий літак дасть України додаткові можливості для ефективнішого використання тих же F-16 та іншої авіатехніки в боях проти російських загарбників, тут слід наголосити, що отримати свої літаки радіолокаційного дозору ЗСУ прагнули всі 33 роки Незалежності.

Крім того, тут Швеція говорить також і про передачу дуже значної кількості техніки та озброєння. Зокрема, згаданий вище Пол Йонсон заявив про те, що Швеція віддасть ЗСУ всі свої бронетранспортери типу PbV 302. Про те, що це за БТР та скільки їх - у окремому матеріалі. І також – "надлишкові танки", але тут поки незрозуміла деталізація.

Крім того, Швеція в цьому пакеті для України виділяє "технічну підтримку" для уже раніше поставленої техніки, артилерійські боєприпаси та керовані ракети Rb 99 – ліцензійна версія американських AIM-120 AMRAAM.

Ракета Rb 99 (ліцензійна версія AIM-120B) під крилом JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво також, що Швеція в цьому пакеті виділяє допомогу, котра й асиметричним чином направлена на збільшення потенціалу Збройних Сил України на полі бою.

Зокрема заявляється, що "буде посилено командно-штабні спроможності України шляхом надання терміналів з підпискою на супутниковий зв'язок". І також – що Шведське агентство оборонних досліджень також отримає завдання підтримати Україну у створенні власного оборонного науково-дослідного інституту.