xcounter
#

Новий пакет допомоги від Швеції на 680 млн доларів з новітньою версією БМП CV90

Модернізована версія CV9035NL MLU
Модернізована версія CV9035NL MLU
6148

Швеція надала пріоритет Україні в отриманні нових версій CV90, які зараз виробляються й будуть аналогічні версії для Нідерландів CV9035NL MLU

Уряд Швеції виділяє для України 15 за рахунком збройовий пакет допомоги загальною вартістю 7,1 млрд шведських крон (близько 680 млн доларів США), який буде включати значний перелік озброєння.

Зокрема у нього увійшли 35 нових бойових машин піхоти CV90, й хоча Швеція вже передавала БМП такого типу, на цей раз мова йде про нову версію. Як пише Dagens Nyheter, вони будуть аналогічні тим, які зараз виготовляються для Нідерландів.

Читайте також: Як в Авдіївці діяли підрозділи FPV-дронів і в чому була складність їхньої роботи
CV9035NL
CV9035NL у старій та новій версії

А для цієї країни з 2021 року проходить модернізація нідерландської версії CV9035NL Mk III у версію CV9035NL MLU. Водночас отримання саме CV9035NL MLU у повністю аналогічній версії під питанням, бо до неї інтегровані ізраїльські протитанкові ракети Spike, а також комплекс активного захисту Iron Fist.

Тому, скоріш за все, мова піде про якусь окрему проміжну версію з іншим оснащенням, в якій можуть бути збережені елементи MLU, наприклад, висувний панорамний приціл та система управління вогнем з елементами штучного інтелекту.

CV9035NL MLU
CV9035NL MLU

Водночас навіть попередня версія CV9035NL Mk III якісно відрізняється від базової шведської CV9040, яку отримали ЗСУ. Зокрема нідерландська версія навіть у версії Mk III - новіша, її виробляли у 2007-2010 роках.

У ній за бажанням замовника було збільшено висоту внутрішнього простору машини, а головне озброєння замінено на 35-мм автоматичну гармату Bushmaster III з програматором боєприпасів, мають сучасніші прицільні прилади та комплекти додаткової керамічної броні.

CV9035NL
CV9035NL Mk III

Але треба враховувати, що мова йде про БМП, які ще мають бути виготовлені, тому це постачання буде розтягнуто у часі. Хоча, як пише видання, замовлення для України отримало пріоритет у виготовленні над іншими замовленнями. Тому сказати точно, коли ЗСУ отримають нові CV9035 зараз неможливо, а уряд Швеції зазвичай додатково не анонсує моменти передачі озброєнні й про їх появу на фронті стає відомо лише постфактум та значною затримкою.

Окрім того, у пакет допомоги від Швеції увійшли 10 десантно-штурмових катерів CB90, ще 20 менших човнів. А також додаткові 155-мм боєприпаси, протитанкові ракетні комплекси TOW, гранатомети Carl Gustaf, гранати, підводне озброєння - міни та торпеди, медичне обладнання тощо.

Але окремо також слід зазначити про входження у пакет допомоги зенітних систем RBS 70, який продемонстрував високу ефективність на полі бою. Справа в тому, що він використовує принцип наведення за лазерною стежкою, який нівелює

використання ворогом теплових пасток, а дальність знищення повітряних цілей у версії NG має дальність стрільби до 9 кілометрів, що на 4-5 км більше за можливості інших ПЗРК.

Читайте також: Розтрощити FPV-дронами базу РФ з танками та БМПТ "Терминатор": новий рівень від ЗСУ