xcounter
#

Як в Авдіївці діяли підрозділи FPV-дронів і в чому була складність їхньої роботи

4487
Фото ілюстративне, скріншот з відео підрозділу Terra
Фото ілюстративне, скріншот з відео підрозділу Terra

FPV-дрони сьогодні для Сил оборони України є надзвичайно важливим засобом знищення ворожої живої сили та озброєння

Наприкінці минулого тижня було прийнято рішення про виведення Сил оборони України з напівоточеної Авдіївки — цей напрямок був найгарячішою ділянкою навіть у порівнянні з Бахмутським. З метою захоплення Авдіївки противник сконцентрував більше живої сили, а також озброєння та військової техніки, значно збільшив використання КАБів тощо. Відповідно зросло й використання нашими військовими такого озброєння, як FPV-дрони.

"З позитивного — поставили особистий рекорд зі знищення ворожої живої сили і броньованої техніки за добу. Неймовірну кількість піхоти знищили", — розповідає командир підрозділу аеророзвідки Terra 3-ї штурмової бригади Микола Волохов з позивним "Абдула".

Читайте також: Наочний приклад витрати FPV-дронів на одну ціль у відео зі знищенням "Тюльпана" рашистів

За його словами, йдеться про суттєве зростання норми витрат FPV-дронів на добу. Для порівняння — у листопаді 2023 року він відзначав, що розрахунок за день чи операцію може випустити до 15 FPV-дронів, а загалом середня норма використання цього озброєння для бригади становить тисяча дронів без урахування резервів і стратегічних запасів, то на Авдіївському напрямку у деякі дні кількість використання FPV-дронів по ворогу могла зростати й до 40 одиниць.

"Це накладає свої обмеження на логістику, підвищує вимоги до вільного місця у транспорті, щоб це все туди принаймні довезти, змінюється підхід до обладнання позицій — їх потрібно більш ретельно готувати", — відзначає Волохов. Для прикладу, якщо раніше підрозділ справлявся із завданнями, використовуючи для переміщення пікапи, то на Авдіївському напрямку неможливо було забезпечити безпеку бійців без використання броньованої техніки, розповідає військовий.

Ілюстративне відео роботи підрозділу

"Якщо говорити про скидання боєприпасів вночі, дуже зросло навантаження на операторів, виводили подвійні розрахунки зі збільшеним боєзапасом, більшою кількістю дронів, бо тут сконцентрована не тільки артилерія, війська спеціального призначення та авіація, але також сконцентрований ворожий РЕБ", — розповідає Волохов.

Військовий зауважує — підрозділ на Авдіївському напрямку був краще підготовлений у плані засобів передачі радіозв’язку ніж, наприклад, на Бахмутському, але все одно зіштовхнувся із труднощами, пов’язаними з роботою ворожих засобів РЕБ.

"Тому потрібно стільки бортів, щоб при втраті одного, двох, трьох — неважливо скільки — група виконувала бойові завдання і могла всю ніч уражати ворожі укріпрайони, ворожу техніку, ворожу піхоту, не даючі їм можливості відпочити й щоб вони чинили менше тиску на нашу піхоту", — зауважує Волохов.

Читайте також: Що можуть канадські дрони SkyRanger R70 з цінником 87,5 тисяч доларів за одиницю