xcounter
#

DARPA обрала два проєкти на заміну V-22 Osprey: класика з революційним двигуном проти вентиляторів

7267
Концепт за проєктом SPRINT від Aurora Flight Sciences
Концепт за проєктом SPRINT від Aurora Flight Sciences

У проєкті SPRINT зі створення концептуальної заміни V-22 Osprey у двобої поки сходяться Boeing та Bell Textron

Ще у 2023 році під егідою американської Агенції перспективних дослідницьких проєктів (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) активно розвивався проєкт SPRINT - Speed and Runway Independent Technologies. Задачею якого було створення літака вертикального злету та посадки, який мав бути швидкісним із бажаним параметром 740-830 км/год, мова фактично йде про заміну V-22 Osprey.

У створенні концептів взяли участь команди від Northrop Grumman, Bell Textron, дочірньої компанії Boeing - Aurora Flight Sciences, а також Piasecki Aircraft Corp, яка відома своїми доволі сміливими експериментальними апаратами. Але з чотирьох конкурсантів залишилось лише два - Bell Textron та Aurora Flight Sciences, які отримали контракти на нову фазу, яка передбачає виконання попередніх проєктних робіт протягом одного року, про що пише Defense One.

Читайте також: Які темпи стрільби можуть забезпечити для ЗСУ "чеські" снаряди до кінця цього року

V-22 Osprey
V-22 Osprey

Зазначимо, що попри схожість, на перший погляд, із програмою FLRAA від Пентагону, в якій переміг конвертоплан V-280 Valor від Bell Textron, у цьому випадку мова йде про концептуальну розробку нового літального апарата та погляд на задачу з іншого боку - не як вертоліт зробити швидшим, а як швидкий літак "відв'язати" від смуг.

Хоча це не завадило Bell продовжити конкурс з тією самою ідеєю - конвертоплан. На перший погляд, ідея дуже далеко від того, щоб назватися революційною. Особливо від розробників самого V-22 Osprey.

Але увагу слід приділити двигунам, рішення з якими доволі елегантне. Під час злету та посадки поворотні двигуни на кінцівках крила використовують гвинти, потім, у польоті, вони розганяють літальний апарат до певної швидкості, а далі - лопаті складаються, а машина переходить на реактивну тягу. І Bell вже показав, як працює такий двигун у реальному житті.

І варто зазначити, що робота над таким революційним двигуном, а з ним і нових літальних апаратів, у Bell йде незалежно від DARPA, бо це проєкт під назвою High-Speed Vertical Take-Off - HSVTOL. І такий гібрид реактивного літака та конвертоплана, накреслюється, як мінімум, з 2021 року.

Але проти такого дійсно цікавого DARPA "виставила" абсолютно інший погляд на задачу, який демонструє Aurora Flight Sciences. Її ідея полягає у використанні підйомних вентиляторів, які використовуються лише під час злету та посадки та використовують передачі від реактивного двигуна.

Така концепція не є інновацією та вже використовується у F-35B, який класифікується, як STOVL, тобто літак що має можливість сідати вертикально та злітати з коротким пробігом.

F-35B
F-35B

Тобто, попри більш футуристичний вид у концепту Aurora Flight Sciences, мова йде про вже відпрацьовані технології. Тому вибір DARPAб уде доволі цікавим.

Читайте також: Німці хочуть інтегрувати ЗРК IRIS-T SLM на фрегати F125, і це дуже цікаво