xcounter
#

Які темпи стрільби можуть забезпечити для ЗСУ "чеські" снаряди до кінця цього року

8520
Які темпи стрільби можуть забезпечити для ЗСУ "чеські" снаряди до кінця цього року

Невдовзі Україна має отримати першу партію артилерійських боєприпасів у рамках ініціативи від Чехії

Вже у наступному місяці, у червні, Сили оборони України мають отримати першу партію артилерійських боєприпасів у рамках так званої "чеської ініціативи", і тепер стало відомо, скільки ж снарядів всього може бути у першій партії, а також які загалом можуть бути темпи постачання критично важливих для наших військових боєприпасів.

Так, як розповідає видання "Європейська правда", ці цифри були оголошені представниками керівництва міністерства закордонних справ Чехії — зокрема міністр відомства Ян Ліпавський підтвердив, що перша партія буде в наступному місяці, а загалом, за даними чеського МЗС, їхня ініціатива має забезпечити темпи постачання артилерійських боєприпасів на рівні десятків тисяч одиниць на місяць.

Читайте також: Як турки допомагають США звести завод на 30 тисяч снарядів в місяць

"Перше суттєве збільшення постачань буде в червні, воно буде в десятках тисяч між 50 та 100 тисячами на місяць", — цитує видання слова урядового спецпредставника Чехії з питань реконструкції України Томаша Копечного, йдеться про 122-мм та 155-мм снаряди.

Нагадаємо, що вперше про "чеську ініціативу" з постачання артилерійських боєприпасів України стало відомо у лютому цього року — тоді президент країни Петр Павел оприлюднив інформацію, що за підтримки країни є можливість поставити Україні 800 тисяч артилерійських 122-мм та 155-мм снарядів, які будуть закуплені поза межами Євросоюзу та НАТО, станом на сьогодні законтрактована партія зі 180 тисяч боєприпасів. Водночас Копечний уточнює, що потенційно ця кількість може сягнути показника у 1,5 млн боєприпасів або ж навіть і більше.

Разом з тим, як раніше відзначала прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, до кінця року Україна у рамках чеської ініціативи може отримати півмільйона артилерійських боєприпасів. Тобто з червня по грудень середні темпи постачання становитимуть близько 71 тисячі боєприпасів на місяць. Таким чином, суто чеська ініціатива до кінця року може забезпечити середні темпи стрільби у понад 2300 снарядів у день.

САУ 2С22 "Богдана" 155-мм
155-мм САУ 2С22 "Богдана", фото — Командування ОС ЗСУ

Також варто нагадати, що як виявилося, план закупити боєприпаси не в країнах ЄС й НАТО виявився не таким простим — раніше Defense Express розповідав, які є причини, чому не вдалося швидко поставити Україні 122-мм та 155-мм "чеські" снаряди.

Читайте також: Люксембург скинувся на САУ Caesar для України: скільки їх має отримати ЗСУ у 2024 році