xcounter
#

Які ще є причини, крім РФ, чому не вдалося швидко поставити Україні 122-мм та 155-мм "чеські" снаряди

16307
155-мм гаубиця M777, фото — U.S. DoD
155-мм гаубиця M777, фото — U.S. DoD

Україна вже невдовзі має отримати першу партію боєприпасів від "чеської ініціативи", і в оборонному відомстві країни назвали, у чому ж є нюанси роботи по цьому напрямку

Ще у лютому цього року президент Чехії Петр Павел заявив, що вони знайшли для України сотні тисяч боєприпасів калібру 122-мм та 155-мм, які можуть бути поставлені протягом "лічених тижнів" за умови, якщо партнери знайдуть фінансування на їхню закупівлю — де саме Чехія "знайшла" ці боєприпаси не повідомлялося, але це цілком могло бути однією з умов, за якою постачальники погодилися продати артилерійські снаряди з метою подальшої передачі Україні.

155-мм САУ 2С22
155-мм САУ 2С22 "Богдана", фото — Командування Сухопутних Військ ЗСУ

Втім, у цій історії не все виявилося так просто, а перша партія снарядів має прибути в Україну цього місяця. "Ініціатива Чехії з фінансування та термінової закупівлі артилерійських боєприпасів для України неухильно просувається — перші 180 000 снарядів законтрактовані і мають прибути до червня [by June]", — таку інформацію на оборонній виставці IDEB повідомив виданню Defense News перший заступник очільника оборонного відомства країни Франтішек Шульц.

Читайте також: У США сподіваються, що через рік більш як втричі збільшать виробництво 155-мм снарядів

Він відзначає, що станом на сьогодні до "боєприпасної ініціативи" з постачання артилерійських снарядів Україні приєдналися вже понад 16 країн-членів ЄС та НАТО. Втім, Шульц стверджує, що зараз вони працюють над тим, щоб розв'язати проблеми з координацією, і передусім це стосується закупівель снарядів у виробників поза межами Європи.

САУ CAESAR ЗСУ
ЗСУ ведуть вогонь з французької САУ CAESAR, фото ілюстративне

Так, наші союзники змушені закуповувати боєприпаси у "сторонніх" виробників — поза межами європейської "оборонки" — через банальну нестачу часу (фактично варто відзначити, що наразі ОПК Європи не може виготовити необхідну кількість боєприпасів, щоб і закривати потреби України, і також поповнювати запаси інших армій Європи). "Це вимагає перемовин з країнами-партнерами про достатнє фінансування та навігації по нормативно-правовій базі у третіх країнах", — каже Шульц.

Крім того, за його словами, також "забирає дуже багато часу" забезпечення безпеки та специфічних вимог Збройних Сил України у цьому питанні. Деталі по цьому пункту не розкриваються.

Крім того, як раніше розповідав президент Чехії Петр Павел, проблема із затримкою постачання Україні боєприпасів у рамках цієї ініціативи пов’язана з тим, що РФ знає певні подробиці цього плану. Мовляв, вони опинилися у тій ситуації, коли, з одного боку, ці плани треба було розкрити, щоб отримати підтримку союзників, а з іншого боку, це вплинуло на те, що РФ може намагатися втрутитися у ці плани і завадити їм — з урахуванням, що боєприпаси закуповуються у "третіх країн".

Читайте також: ЗСУ поставлять нову партію бронемашин YPR з дистанційно-керованими бойовими модулями