xcounter
#

Скільки 122-мм та 155-мм снарядів знайшли для України і що потрібно, щоб їх передати ЗСУ

7686
Фото — Угруповання Об'єднаних сил (Східне Угруповання Військ)
Фото — Угруповання Об'єднаних сил (Східне Угруповання Військ)

Йдеться одразу про 800 тисяч боєприпасів, що є доволі вагомою кількістю, тим паче з урахуванням сьогоднішньої ситуації з артилерійськими снарядами

На початку лютого стало відомо, що Чехія запропонувала союзникам придбати для України майже півмільйона артилерійських боєприпасів — а саме 450 тисяч — поза межами ЄС, зокрема в Південній Кореї, Південній Африці, а також у Туреччині (в останньому варіанті цілком можливий сценарій, коли турки будуть поповнювати американські запаси, а США — передавати відповідну кількість боєприпасів Україні).

гаубиця M777
Ремонт гаубиці M777, фото — Командування Сил логістики ЗСУ

Сьогодні ж маємо таку заяву від президента Чехії Петра Павела, яку він зробив на Мюнхенській конференції з безпеки, яка триває з 16 по 18 лютого — що країна знайшла за кордоном одразу 800 тисяч боєприпасів, йдеться про 500 тисяч 155-мм і ще 300 тисяч 122-мм боєприпасів, розповідає чеське видання Seznam Zpravy.

Читайте також: Велика Британія хоче передати Україні дрони зі штучним інтелектом: можливо мова йде про "рій"

Як відзначається, ці боєприпаси могли б потрапити в Україну протягом "лічених тижнів", але умова — це забезпечення фінансування постачання спільно з партнерами у США, Німеччині, Швеції тощо. Де саме знайшлися боєприпаси — не повідомляється, але судячи з усього, нерозголошення постачальників є однією з умов продажу боєприпасів.

155-мм артилерійські боєприпаси Туреччина

І за умови, що це фінансування дійсно знайдеться (а може йтися про декілька мільярдів євро з урахуванням сьогоднішніх цін на 155-мм боєприпаси) і якщо дійсно їх вдасться поставити протягом якщо не декількох тижнів, то місяців, це буде дуже позитивна новина з урахуванням критичної нестачі артилерійських боєприпасів.

Бо, наприклад, на початку січня повідомлялося, що армія РФ може відстрілювати у п’ять разів більше артбоєприпасів ніж Україна, і йшлося про 10 тисяч одиниць на день у російського окупаційного війська проти двох тисяч у Сил оборони України. Згодом стало відомо, що брак боєприпасів у ЗСУ за рік збільшився майже вдвічі, а ще минулого року відзначалося, що нестачу артилерійських снарядів покриватимуть FPV-дронами.

САУ
САУ "Богдана" на шасі Tatra (фото: Командування Об'єднаних Сил ЗСУ)

Для розуміння, якщо брати темпи стрільби у 2000 боєприпасів на день, то йдеться про 60 тисяч на місяць або ж орієнтовно 720 тисяч в рік, тож додаткові 800 тисяч боєприпасів дозволять понад вдвічі збільшити середній показник боєприпасів у річному вимірі. Або ж, наприклад, забезпечити протягом шести місяців темпи стрільби у 4,4 тисячі боєприпасів в день.

Нагадаємо, ще рік тому, у березні 2023 році, ЄС оголосив про амбітні плани закупити, виготовити та передати Україні 1 млн боєприпасів, який суттєво гальмує через досить банальну причину — Франція, Греція та Кіпр проти закупівлі боєприпасів поза межами ЄС, що могло б значно пришвидшити реалізацію передачі боєприпасів Україні.

Читайте також: Lockheed Martin розкрив темпи виробництва HIMARS та ракет до них, Javelin, а також плани щодо MSE для Patriot