xcounter
#

Брак боєприпасів у ЗСУ за рік збільшився майже вдвічі: два листи від Міноборони до ЄС різницею у рік та тисячі снарядів

3186
Брак боєприпасів у ЗСУ за рік збільшився майже вдвічі: два листи від Міноборони до ЄС різницею у рік та тисячі снарядів

Також через реальний стан виробництва боєприпасів у світі Україна вимушена навіть зменшити запити й вже не згадувати про потребу у понад 7 млн боєприпасів на рік, як у березні 2023 року

Те що Збройним Силам України не вистачає артилерійських боєприпасів відомо дуже давно. Але тенденція з ними не те що залишається стабільною, вона погіршилась. При цьому майже вдвічі за рік.

Станом на сьогодні Україна має на день ліміт використання боєприпасів до 2000, на всю лінію фронту. Про це пише, з посиланням на лист міністра оборони України Рустема Умерова до країн-членів Євросоюзу, Bloomberg у своєму матеріалі присвяченому дефіциту озброєння у ЗСУ та потребі посилення допомоги.

Читайте також: Норвегія замовляє для себе додаткові NASAMS: строки виконання знову вказують на головну проблему
155-мм снаряд

На фоні цього можливо згадати інформацію від його попередника - Олексій Резніков, який у березні 2023 року, тобто майже рік тому, до тих самих країн-членів Євросоюзу надіслав лист аналогічного змісту та прохання збільшити постачання боєприпасів. Але тоді екс-міністр оборони вказав, що щоденно ЗСУ використовують 3600 155-мм боєприпасів.

При цьому реальна потреба станом на березень 2023 року була озвучена у межах від 11,8 тисячі на день, як мінімальна потреба, до 20 тисяч на день - як реально необхідна кількість.

Відносно нових даних, то показник у 2000 на день, є граничним, за який Сили оборони України переходити не можуть. Також у листі Рустема Умерова визначена нова потреба у 200 тисячах 155-мм боєприпасів на місяць, тобто по 6,5 тисячі на день.

снаряд

Й вочевидь мова не йде про те, що ЗСУ тепер необхідно менше боєприпасів ніж рік тому, напевно реальні запаси та виробничі можливості країн-партнерів не дозволяють навіть згадувати реальну потребу. Бо якщо брати попередні показники, то максимальна потреба у боєприпасах на рік - 7,12 млн, мінімальна - 4,2 млн.

Водночас для ЄС передати за рік лише 1 млн виявилось дуже складною задачею, виконання якої залишається, м'яко кажучи, під питанням. Й тому річний показник потреби у снарядах на рівні 2,4 млн, відповідно до нових цифр відносно потреб у великокаліберних артилерійських боєприпасів від Міноборони України, також показовий.

САУ богдана

Хоча, знову ж таки, головним постачальником 155-мм боєприпасів для України залишається США, яке демонструє значно більші успіхи у розширенні їх виробництва. Але політичні розбірки вже затримали узгодження допомоги від Вашингтону з жовтня, коли у США завершився фінансовий рік.

Читайте також: Куди й чим влучили по аеродрому Бельбек у окупованому Криму