xcounter
#

ЗСУ поставлять нову партію бронемашин YPR з дистанційно-керованими бойовими модулями

2688
Бронемашини YPR, фото — міноборони Нідерландів
Бронемашини YPR, фото — міноборони Нідерландів

Машини мають якнайшвидше прибути в Україну, але точна кількість техніки у партії не повідомляється

Очільниця оборонного відомства Нідерландів Кайса Оллонгрен під час чергового засідання Контактної групи з питань оборони України повідомила, що на прохання президента України Володимира Зеленського країна найближчим часом поставить Силам оборони України бронемашини YPR.

Скільки всього одиниць буде поставлено і яких типів невідомо. Втім, відзначається, що машини мають прибути в Україну у "найкоротші терміни". Також у міноборони Нідерландів додають, що машини будуть озброєні бойовими модулями з дистанційним управлінням (RCWS).

Читайте також: 150 млн євро на боєприпаси до українських F-16 від Нідерландів: скільки це в AIM-120
Бронемашина YPR
Бронемашина YPR, фото — міністерство оборони Нідерландів

Оллонгрен відзначає, що ці машини "дуже важливі для України", зокрема наголошує на їхній маневровості та можливості швидкої доставки військ й використання у розвідувальних, наступальних та оборонних цілей. "Дистанційно кероване озброєння забезпечить стрільцю додаткову безпеку", — зауважує вона.

У міноборони Нідерландів нагадують, що станом на сьогодні Україні було поставлено загалом 207 одиниць YPR різних типів. Нагадаємо, що вперше бронемашини YPR-765 були помічені у Силах оборони України ще у травні 2022 року, а про їхню передачу вперше повідомлялося місяцем раніше, у квітні. Бронемашини YPR є модифікацією американського БТР M113 для збройних сил Нідерландів.

БМП YPR-765
БМП YPR-765. Фото: СВ ЗСУ

Нагадаємо, що Нідерланди з лютого 2022 року беруть активну участь у постачанні Україні озброєння та військової техніки у рамках оборонної допомоги. Також ця країна є учасником "коаліції винищувачів" і планує поставити Повітряним Силам ЗСУ багатофункціональні винищувачі F-16.

Зокрема наприкінці минулого року відзначалося, що розпочато підготовку першої партії цих літаків для передачі Україні. Всього Нідерланди виділять 42 літаки (які вони замінюють на F-35), з яких 24 передадуть Україні і ще 18 відправляться у навчальний центр F-16 в Румунію, де на них готуватимуть українських пілотів.

Читайте також: Збройні сили Нідерландів хочуть отримати хоча б один танковий батальйон, але поки грошей немає