xcounter
#

Люксембург скинувся на САУ Caesar для України: скільки їх має отримати ЗСУ у 2024 році

16216
САУ Caesar
САУ Caesar

Артилерійська коаліція продовжує діяти й дозволяє посилювати Україну навіть країнам з малими збройними силами

Назвати князівство Люксембург потужною країною у плані збройних сил доволі важко, бо мова йде про 900 військовослужбовців, але це не заважає цій країні активно підтримувати Україну озброєнням. Варто одразу нагадати, що ця невелика держава, яка є найменшим членом НАТО лише за 2022 рік передала Україні озброєння на 75 млн євро - 16% оборонного бюджету країни. І мова йшла про протитанкові NLAW, РПГ-7, артилерійські боєприпаси, HMMWV та дрони.

Також країна є членом декількох спеціалізованих коаліцій, включно з F-16. При цьому Люксембург немає власних винищувачів, але саме у Люксембурзі зареєстровані всі літаки AWACS E-3A Sentry НАТО (як організації). А для пілотів F-16 навчання взаємодії з літаками далекого радіолокаційного виявлення є обов'язковою навичкою.

Читайте також: США погодили продаж трьом країнам гелікоптерів Black Hawk на майже 3 млрд доларів

Хоча також не виключено, що князівство просто зробило грошовий внесок. Так само як зараз, коли Люксембург зробив внесок розміром 5 млн євро для передачі Україні самохідної артсистеми Caesar для України. Така сума приблизно відвідає ціннику на одну САУ Caesar. При цьому сам Люксембург взагалі немає у розпорядженні великокаліберної артилерії.

Про це офіційно повідомило оборонне відомство Люксембурга, за підсумками зустрічі очільниці міністерства оборони Юріко Бакес із французьким колегою Себастьяном Лекорню.

Також слід зазначити, що саме Франція формально очолює "артилерійську коаліцію" завдяки ініціативі Парижа із виробництва для України 78 САУ Caesar від Nexter (KNDS) у 2024 році. При цьому станом на початок року у ЗСУ було 49 Caesar, з яких 30 були надані Францією, а ще 19 - Данією.

А така кількість артилерійських систем, яка може бути вироблена для України пояснюється успішним масштабування виробництва. Зокрема на початку квітня було повідомлено, що Nexter тепер виробляє по шість САУ на місяць, замість двох, як це було до 2022 року.

Читайте також: Чим важливо, що Швеція дає ЗСУ саме два Saab 340 AEW&C, а не один