xcounter
#

США погодили продаж трьом країнам гелікоптерів Black Hawk на майже 3 млрд доларів

3003
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD

Усього йдеться про продаж 36 гелікоптерів двом країнам з Європи та одній з Південної Америки

Управління військового співробітництва міноборони США (Defense Security Cooperation Agency) вчора, 29 травня, випустила одразу два повідомлення про погодження Державним департаментом продажу гелікоптерів UH-60M Black Hawk двом країнам — Австрії та Швеції.

Як виходить з повідомлень, в обох випадках йдеться про ймовірний продаж 12 гелікоптерів, втім, якщо для Швеції орієнтовна вартість угоди озвучена на рівні 900 млн доларів (у грубому підрахунку по 75 млн доларів за одну машину), то для Австрії цінник виходить дорожчим і визначений на рівні 1,05 млрд доларів (87,5 млн за одну машину).

Читайте також: Через скасування FARA у вертольоту часів В'єтнаму з'явилось майбутнє у війську США до 2050 року

Варто відзначити, що більша ціна пов’язана з відповідно більшою, розширеною комплектацією для машин, які замовляє Австрія — зокрема в переліку є позиція very important person kit (комплектація для VIP-персон), що натякає на одне з завдань, яке в майбутньому мають виконувати частина гелікоптерів.

Крім того, в австрійському переліку компонентів є, наприклад, 30 одиниць вбудованих систем глобального позиціювання H-764U з інерціальною навігацією та модулями захисту від спуфінгу, які унікальні для кожної країни. Водночас нагадаємо, що сума угоди, а також кількість та комплектація гелікоптерів не остаточна — більше деталей стане відома вже після укладення угоди.

Нагадаємо, що Швеція сьогодні має на озброєнні 15 гелікоптерів UH-60M Black Hawk, які були замовлені ще у 2011 році, а поставки стартували взимку 2012 року, він перебуває на озброєнні шведського війська під позначенням Hkp 16 (Helicopter 16).

гелікоптер Black Hawk
Австрійський Black Hawk, фото — AirPower Steiermark

Щодо Австрії, то станом на сьогодні військо цієї країни має у своєму активі 9 гелікоптерів S-70A Black Hawk

, але також має плани розширити цей флот до 12 машин.

Крім цих двох ймовірних угод, раніше минулого тижня Управління військового співробітництва міноборони США повідомило про погодження продажу гелікоптерів UH-60M Black Hawk Бразилії, угода також стосується 12 машин, орієнтовна вартість становить 950 млн доларів.

Раніше Defense Express розповідав, що Албанія отримала перші два вживані вертольоти Black Hawk через більш як 3,5 роки після підписання угоди.

Читайте також: Вертолітники ЗСУ "засвітили" в строю рідкісний Мі-24ВП (фото)