xcounter
#

Вертолітники ЗСУ "засвітили" в строю рідкісний Мі-24ВП (фото)

16879
Мі-24ВП в строю ЗСУ, архівне фото з відкритих джерел
Мі-24ВП в строю ЗСУ, архівне фото з відкритих джерел

Чим особливі вертольоти такої модифікації, і чому їх можна назвати рідкісними

Прес-служба 16-ої окремої бригади армійської авіації "Броди" виклала на своїй сторінці у Facebook фотографію, яка демонструє процес підготовки одного із "бортів" до бойового вильоту. Особливість в тому, що на знімку фігурує ударний гелікоптер у варіанті Мі-24ВП, котрий є доволі рідкісним для ЗСУ, та вперше за час повномасштабного вторгнення РФ "засвічений" на офіційному фото.

Місце та час, коли була зроблена ця світлина, лишаються невідомими. Але тут цілком достатньо того, що в кадрі "світиться" рідкісний Мі-24ВП.

Читайте також: Давайте ще раз про удар ЗСУ по рашистам у Вовчанську, бо там важливе про ворожу РЕБ

Базова особливість Мі-24ВП полягає в одному із елементів озброєння, а саме – в наявності рухомої гарматної установки НППУ-24 із двоствольною авіаційною гарматою ГШ-23Л, боєзапас складає 460 пострілів, темп ведення вогню – 3500 пострілів на хвилину. За деякими твердженнями, Мі-24ВП також відрізняється здатністю застосовувати ракети "повітря-повітря" Р-60М для захисту від повітряних цілей на малих дальностях.

Серійне виробництво Мі-24ВП стартувало лише в 1989 році. Цифри по орієнтовному обсягу виробництва машин цієї модифікації відрізняються залежно від джерела – до 170 одиниць за одними оцінками, та лише 20-30 вертольотів Мі-24ВП за іншими оцінками.

Отримані від Чехії ударні вертольоти Мі-24В в строю ЗСУ, липень 2022 року, фото з відкритих джерел

Судячи з усього, на фото від прес-служби 16-ої бригади армійської авіації фігурує Мі-24ВП, котрий був у розпорядженні ЗСУ ще до лютого 2022 року (в строю або на зберіганні). Оскільки вертольоти такої модифікації для Сил оборони України в рамках допомоги від країн-партнерів не передавались.

Наприклад, Чехія для ЗСУ надала свої гелікоптери модифікації Мі-24В, котрі почали працювати по ворогу вже в липні 2022 року. В липні 2023 року були розмови про те, що Польща могла віддати ЗСУ свої Мі-24 також, польська армія мала в своєму розпорядженні лише гелікоптери у варіантах Мі-24В та Мі-24Д.

Весною минулого року були повідомлення про те, що Північна Македонія має намір віддати Україні всі 12 Мі-24, придбаних ще в 2001 році, але там мова про вертольоти модифікацій Мі-24В та Мі-24К.

Як раніше розповідало Defense Express, наприкінці квітня 2024 року Литва оголосила, що передає Україні рідкісний літак L-39ZA "Альбатрос", ми пояснювали, чим він особливий.

Читайте також: ВМСУ заінтригували новиною про потоплення ворожого тральника "Ковровец"