xcounter
#

HSVTOL: Bell розробляє бойовий гібрид реактивного винищувача та конвертоплана

Ударний літальний апарат з концепцією HSVTOL
Ударний літальний апарат з концепцією HSVTOL
1807

Bell намагається обійти об’єднану міць Lockheed Martin, Sikorsky та Boeing у створенні нових гібридних літальних апаратів

Американська компанія Bell продемонструвала концепцію розвитку авіації, яка має всі шанси змінити уявлення про можливості літальних апаратів. Концепція отримала назву High-Speed Vertical Take-Off - HSVTOL та полягає у розширенні можливостей конвертопланів.

"Технологія HSVTOL поєднує можливості зависати, як вертоліт, зі швидкістю, дальністю польоту і живучістю винищувача", - йдеться у повідомленні компанії.

Читайте також: РФ розгортає додаткові сили на кордоні з Афганістаном та готується використати Ту-22М3
HSVTOL
Концепт HSVTOL

По суті, мова йде про дооснащення конвертоплану, судячи з усього, реактивним двигуном. Під час зльоту та посадки використовуються поворотні гвинтові двигуни на кінцівках крила, як у конвертоплані, проте під час крейсерського горизонтального польоту лопаті складаються, а машина переходить на реактивну тягу.

У порівнянні з традиційною схемою конвертоплана, в якому гвинти використовуються і на маршовій ділянці польоту, ця схема дозволяє уникнути швидкісних обмежень, які накладає аеродинаміка гвинтових машин. Наприклад, максимальна швидкість Bell V-22 Osprey складає 565 км/год, а крейсерська - 510 км/год.

V-22 Osprey
V-22 Osprey - активно використовується морською піхотою США

За розрахунками розробників, крейсерська швидкість таких літальних апаратів складе понад 740 км/год, а концепція HSVTOL може бути застосована для машин з повною вагою від 1,8 до 45 тонн.

Тобто за цією технологією можливо створити цілу лінійку апаратів, починаючи від ударного БПЛА до військово-транспортного апарату класу Ан-178. І ці машини не будуть "прив’язані" до злітно-посадкових смуг, що відкриває абсолютно інший рівень мобільності та оперативних можливостей.

HSVTOL
Концпети БПЛА та транспортного літака HSVTOL

Також ця концепція цікава для створення гібриду штурмовика та ударного вертольота завдяки поєднанню швидкості та унікальним маневрам, які недосяжні для гелікоптерів та літаків. Мова йде про зависання з критичними кутами атаки (nose low hower), коли тягу гвинтів компенсує штовхальний двигун у реверсному режимі.

Саме такі маневри стали можливими на перспективних машинах потужного конгломерату Sikorsky, яка є дочірньою компанією Lockheed Martin, з Boeing: Raider та SB-1 Defiant. Ці літальні апарати розробляються за програмою армії США Future Attack Reconnaissance Aircraft та мають замінити військово-транспортні вертольоти UH-60 Black Hawk та ударний AH-64 Apache.

Цікаво, що Bell також бере участь у цій програмі, але з проектом конвертоплану V-280 Valor та ударним вертольотом Bell 360 Invictus.

Водночас прототипи Bell традиційніші за концепцію Raider. Наприклад, у проекті ударного вертольота використано традиційну схему, яка доповнена лише крилами, що дозволяє розвивати крейсерську швидкість до 333 км/год.

Bell 360 Invictus V-280 Valor
Bell 360 Invictus та V-280 Valor

За цим параметром Bell 360 Invictus поступається очікуваним показникам розробок Sikorsky-Boeing - 370 км/год у крейсерському режимі.

Проте слід зазначити, що Пентагон вкрай зацікавився концепцією HSVTOL та ще весною 2021 року виділив Bell майже мільйон доларів на дослідження. А самі роботи над цим проектом йдуть вже декілька років, принаймні ще у грудні 2020 року компанія запатентувала гвинти для конвертоплана, які вміють складатися.

HSVTOL
Патент Bell на елементи HSVTOL

Тепер головним питанням залишається доля програми Future Attack Reconnaissance Aircraft. Вже влітку 2022 року Пентагон має обрати переможця, а Sikorsky-Boeing має, з точки зору можливостей своїх машин, беззаперечну перевагу. Проте концепція HSVTOL, у порівнянні з використанням штовхального двигуна, виглядає значно перспективнішою.

Тобто перед американськими військовими цілком відкрито постає питання - почекати, поки Bell доведе концепцію HSVTOL до стадії прототипів та дозволити компанії замінити V-280 Valor та Bell 360 Invictus у конкурсі, або віддати перевагу реальним машинам від найпотужнішого об’єднання американського ОПК - Lockheed Martin, Sikorsky та Boeing.

Читайте також: Найкращий винищувач для України: який фактор є найголовнішим - інтерв’ю з Олександром Лосем (відео)