xcounter
#

РФ розгортає додаткові сили на кордоні з Афганістаном та готується використати Ту-22М3

РФ розгортає додаткові сили на кордоні з Афганістаном та готується використати Ту-22М3
2094

Оголошення чергової "контртерористичної операції" Кремля на кордоні з Афганістаном, скоріш за все - питання часу

Кремль збільшує чисельність своїх військ та військової техніки у колишніх радянських республіках у Середній Азії, які межують з Афганістаном та готується застосувати дальню бомбардувальну авіацію. Це відбувається на фоні незворотного захоплення країни "Талібаном", який вже контролює близько 85% території та готується до штурмів ключових міст.

І якщо спочатку Міноборони РФ визначило сили та запланувало серію навчань спільно з Таджикистаном, Узбекистаном та Туркменістаном, то тепер у Кремлі активно нарощують війська у регіоні.

Читайте також: Швидкість і вогонь: перші фото нової 122-мм вогнеметної системи "Спека" на базі "Дозору-Б"

Наприклад, кількість російського контингенту у спільних з Узбекистаном та Туркменістаном навчаннях 5-10 серпня на кордоні з Афганістаном - збільшена вдвічі.

"Чисельність особового складу збільшена до 1,8 тис. військовослужбовців, а також удвічі - до 420 одиниць зросла кількість залученої на спільні навчання військової і спеціальної техніки. Нарощування сил і засобів здійснено за рахунок артилерійських, танкових, мотострілкових і розвідувальних підрозділів 201-ї військової бази", - йдеться в повідомленні Міноборони РФ.

Армія РФ

Також, судячи з усього, був скоригований акцент навчання: з захисту кордону від проникнення банди - на знищення загонів терористів, які вже вдерлися до країни.

Аналогічні навчання вже стартували в Узбекистані на полігоні Термез. Він знаходиться прямо на березі прикордонної річки Амудар'я та всього у 50 км від Мазарі-Шаріф, околиці якого вже контролює "Талібан". В них бере участь близько 1,5 тисячі військових та 200 одиниць військової техніки.

Але найцікавіше те, що повітряна компонента навчання передбачає участь не тільки штурмовиків, але і дальньої бомбардувальної авіації - Ту-22М3. Саме таку інформацію повідомив офіційний російський канал збройних сил РФ "Звезда".

З огляду на те, що традиційними цілями для Ту-22М3, який може нести до 24 тонн озброєння, вважати мобільні групи терористів доволі важко, то скоріш за все, ці бомбардувальники планують залучити до знищення баз "Талібану". І це може говорити або про загрозу їх появи у Таджикистані, Узбекистані та Туркменістані, або про намір використати літаки для операцій у небі самого Афганістану.

Ту-22М3
Ту-22М3 у Сирії часто виконував роль "бомбовоза"

Також цікавим є посилення головного оплоту РФ у Середній Азії - 201-ої військової бази, яка налічує 7 тисяч військових та фактично є розгорнутою дивізією з танками Т-72, БТР-82А та БМП-2М, РСЗВ "Ураган", вертольотами Ми-24П та Ми-8МТВ, а також прикрита комплексами С-300.

Днями вона планово отримала чергове поповнення - партією з 17 одиниць БМП-2М. Проте для їх перекидання було використано військово-транспортні літаки. Такий неекономічне логістичне рішення може говорити про намір Кремля на практиці перевірити можливості оперативного посилення своїх військ у регіоні.

БМП-2М

У будь-якому разі, очільник міноборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що вже спостерігається проникнення добре організованих бандгруп з Афганістану на неназвані "суміжні території", які посилились бойовиками ІДІЛ з Сирії, Лівії та Іраку.

Тому, скоріш за все, оголошення чергової "контртерористичної операції" Кремля - вже залишається питанням часу.

Читайте також: РФ пересадить своїх морпіхів в окупованому Криму на БМП-3Ф, Україна має доопрацювати "морський" БТР-4