xcounter
#

Швидкість і вогонь: перші фото нової 122-мм вогнеметної системи "Спека" на базі "Дозору-Б"

Нову розробку з термобаричними боєприпасами готують до заводських випробувань
Мобільна ударна "Спека"
Мобільна ударна "Спека"
9260

На ХКБМ ім. Морозова завершили роботи з інтеграції пускової нової системи зброї з базовою платформою, під яку вона створювалась - це тактична колісна бойова машина 4х4 "Дозор-Б". Редакція Defense Express отримала перші фото цієї нової розробки, яка здійснюється за ініціативи ДК "Укроборонпром"

Основними виконавцями робіт зі створення першої вітчизняної легкої вогнеметної системи на базі шасі "Дозор-Б" є декілька підприємств, що входять до складу концерну "Укроборонпром". Головний виконавець та інтегратор - ХКБМ ім. Морозова, яке власне є розробником "Дозору".

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б"

Інші ключові партнери проєкту - це ДП "Шепетівський ремонтний завод", яке відповідає за пакет направляючих для малогабаритної системи запуску нових боєприпасів та ДАХК "Артем" - безпосередній розробник та виробник нових засобів враження.

Читайте також: ​"Артем" переходить до випробувань перших українських 155-мм артилерійських снарядів (відео)

Проєкт розроблений за участю фахівців Центрального науково-дослідного інституту ОВТ ЗС України.

Ідея розробки легкої мобільної вогнеметної системи "Спека" на базі ТБКМ "Дозор-Б" народилась у "надрах" Управління високоточної зброї та боєприпасів Концерну "Укроборонпром". А відповідне рішення на запуск внутрішньої ДКР по розробці системи"Спека" приймало керівництво Концерну.

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б" поєднує у собі низку ключових характеристик та можливостей, які вкрай потрібні на сучасному полі бою.

На переконання її розробників переваги системи - у її високій мобільності, непомітності для ворога, спроможності швидко проводити вогонь у відповідь і оперативно міняти місце знаходження, уникаючи загрози ворожих ударів.

Легка мобільна вогнеметна система "Спека" на базі ТКБМ "Дозор-Б"

"Вогневий" "Дозор" ззовні важко відрізнити від лінійної машини. Проте він отримав дійсно новий функціонал і перетворився на легку РСЗВ – в його кузові знаходиться система з 10 термобаричними снарядами, розміщеними у направляючих. При потребі пакет направляючих піднімається у бойове положення і розрахунок здійснює пуск. Максимальна дальність пуску до 7 км.

Нова система зброї, як очікується, матиме значну вогневу потужність з огляду на її оснащення саме термобаричними боєприпасами. Термобаричний реактивний снаряд у калібрі 122-мм РС-122ТБ під нову РСЗВ "Спека" на базі "Дозор-Б", перебуває у плановому графіку розробки.

РС-122ТБ Спека
РС-122ТБ "Спека"

Раніше Президент Компанії - Голова правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін повідомив про те, що "ми успішно випробували термобаричну бойову частину, вона показала дуже високу ефективність і на цей момент ми ведемо роботи по руховій частині. Я думаю, що в найближчі місяці ми вже вийдемо на вогневі випробування. Фактично, я вважаю, до кінця цього року снаряд буде готовий".

ТТХ 122-мм реактивного снаряда РС-122ТБ Спека з термобаричною головною частиною
ТТХ 122-мм реактивного снаряда РС-122ТБ "Спека" з термобаричною головною частиною на виставці "Зброя та безпека".

Також він стверджував, що українські військові виявили зацікавленість в цьому зразку озброєння. Раніше таких боєприпасів та систем в арсеналі Збройних Сил України не було. В той час як Російська Федерація активно розвиває цей напрям. На додачу до важкої вогнеметної системи ТОС "Буратино" на озброєння ЗС Росії заплановано прийняти нову важку вогнеметну систему ТОС-2 на колісному шассі під назвою "Тосочка".

ТОС-2
Російські вогнеметні системи оснащуються 30-24 термобаричними реактивними снарядами калібру 220 мм з дальністю ураження 3600-6000 метрів. Також минулого року був вперше представлений варіант вогнеметної системи ТОС-2 "Тосочка" на вантажному броньованому шасі "Урал".

Українську вогнеметну "Спеку" готують до заводських випробувань. У новому камуфляжі ця мобільна вогнеметна система на базі ТБКМ "Дозор-Б" буде продемонстрована на День Незалежності.

Наступний уже запланований етап у розробці системи "Спека" - це розробка роботизованої версії, яка зможе використовувати боєприпаси із комбінованою бойовою частиною.

Читайте також: Наближаючись до ядерної зброї: чим небезпечна нова російська вогнеметна система ТОС-2 "Тосочка"