xcounter
#

Німці хочуть інтегрувати ЗРК IRIS-T SLM на фрегати F125, і це дуже цікаво

3397
IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Історія цікава хоча би тим, як переваги цього ЗРК треба буде адаптувати під недоліки корабля

Німецька оборонна компанія Diehl Defense працює над тим, щоб інтегрувати свій зенітно-ракетний комплекс IRIS-T SLM на фрегати проекту F125 зі складу ВМС Німеччини. Ці кораблі мають занадто слабкий набір озброєння, особливо в плані протиповітряної оборони, тому фрегати проекту F125 по суті не можуть захищатись від протикорабельних ракет та інших повітряних цілей на дистанції до 50 кілометрів.

Якщо зважити на конструктивні переваги IRIS-T SLM та недоліки F125, то інтеграція цього типу ЗРК на кораблі такого проекту може не вимагати особливих переробок. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Читайте також: Люксембург скинувся на САУ Caesar для України: скільки їх має отримати ЗСУ у 2024 році
Головний корабель проекту F125 фрегат Baden-Württemberg у добудівельного пірсу Blohm + Voss в Гамбурзі. Вид з корми / Фото: Defense Express

Як деталізують автори порталу, на даний момент озброєння фрегатів F125 включає в себе 127-мм гармату Oto Melara, яка однак має обмежену ефективність проти повітряних цілей, дві 27-мм автоматичні гармати Mauser MLG 27 , вісім 12,7 мм кулеметів та дві пускові установки під зенітні ракети IM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) на 21 комірку кожна, дальність пуску цих зенітних ракет – всього до 10 кілометрів.

Інженери Diehl Defense обрахували, що у разі установки на кораблі проекту F125 орієнтовну "мертву зону" для IRIS-T SLM можна буде перекрити якраз саме за рахунок уже наявного бортового озброєння. Але при цьому доведеться проявити неабияку гнучкість, щоб таки інтегрувати IRIS-T SLM до складу озброєння F125.

Пуск PAC-3 MSE від Patriot із корабельної УВП Mark 41, фото - Lockheed Martin

В теорії, найкращий варіант – це поставити на корабель певну кількість універсальних вертикальних пускових установок, і туди вмонтовувати зенітні ракети із «сухопутного» ЗРК, яким по факту є IRIS-T SLM. Тим більш, що уже є приклад подібних робіт, коли США інтегрували PAC-3 MSE від Patriot у корабельну УВП Mark 41.

Однак у випадку з німецьким F125 насправді все вкрай складно. В теорії, на кораблях цього проекту є місце від УВП із зенітними ракетами – в носовій частині, перед надбудовою. Але там все зайнято спортзалом для військовослужбовців, і взагалі внесення змін в конструкцію корабля це мовляв дуже складна річ.

ЗРК IRIS-T SLM

Тому в Diehl Defense пропонують простіший варіант – поставити на фрегати пускові від IRIS-T SLM саме у тій конфігурації, як і на "сухопутній" версії цього ЗРК, і розгортання має відбуватись аналогічно. Тобто, у "похідному" порядку пускові будуть в горизонтальному положенні, для бойової стрільби – переводитимуться у вертикальне положення.

Інші технічні деталі по цьому проекту виглядають не настільки вигадливими. Наприклад, на фрегатах проекту F125 і так використовуються радари TRS-4D від Hensoldt, котрі в наземному варіант мають позначення TRML-4D та використовуються в штатному порядку разом із IRIS-T SLM. Відповідно, інтеграція самого ЗРК в систему управління вогнем FüWes від Atlas Elektronik на F125 в разі установки на фрегат має вимагати мінімальних зусиль.

TRML-4D
Читайте також: США погодили продаж трьом країнам гелікоптерів Black Hawk на майже 3 млрд доларів