xcounter
#

У 2024 році ПС США мають зробити історичний вибір у пошуку наступника F-22 Raptor

7064
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

А оскільки Northrop Grumman відмовилася від участі у програмі NGAD, то боротьба точитиметься між двома претендентами

Наступного року Повітряні сили США мають укласти дійсно значущий історичний контракт на розробку і виробництво бойової авіаційної платформи Next Generation Air Dominance (NGAD), у рамках якої буде створена заміна легендарному літаку F-22 — новий винищувач шостого покоління, виробництво якого має стартувати наприкінці цього десятиріччя.

U.S. Air Force
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

Офіційно процес вибору компанії для виробництва нового літака стартував ще у травні цього року, коли ПС США надали промисловості секретну пропозицію щодо укладення контракту на програму NGAD і винищувач шостого покоління, причому лише для Повітряних сил літак може бути створено одразу у двох версіях — для європейського ТВД для дій на коротких дистанціях і для Тихоокеанського регіону для значно більших відстаней.

Читайте також: Повітряні сили ЗСУ продовжують різанину російської авіації: за один день "мінус" Су-30 та Су-34

Власне ж програма NGAD — набагато масштабніша за просто літак шостого покоління і втілює у собі концепцію "сімейства" систем — у тому числі з вірними веденими, дронами, які будуть діяти разом з винищувачами на полі бою, бойовою авіаційною "хмарою". Програма буде використовувати стандарти відкритої архітектури, щоб скоротити витрати на обслуговування літаків, нагадують у виданні Defense News.

винищувач шостого покоління
Концепт паливозаправника та літака шостого покоління. Фото: Lockheed Martin

Яким саме буде винищувач наступного покоління для ПС США сьогодні у багатьох аспектах залишається таємницею, хоч і виробники час від часу дражнили таємничими відео і зображеннями — втім, у службі не розкривають деталей щодо технічних чи інших аспектів цієї програми, як і, наприклад, з бомбардувальником шостого покоління B-21 Raider, який вперше був представлений наприкінці 2022 року і здійснив свій перший політ восени цього року.

Водночас відомо, що у рамках програми NGAD X-plane вже було створено декілька прототипів літаків, і що вони вже успішно продемонстрували низку різних технологій, які служба хоче втілити у своїх винищувачах наступного покоління.

Битва за контракт на розробку і виробництво нового літака точитиметься між двома компаніями — Lockheed Martin і Boeing. Водночас у Northrop Grumman раніше у цьому році відмовилися від участі у програмі NGAD — втім, для компанії актуальним залишається питання участі у створенні окремої версії літака шостого покоління F/A-XX для Військово-морського флоту США.

Відомо, що наступного року ПС США кардинально збільшать фінансування програми силової установки Next Generation Adaptive Propulsion (NGAP) — на цей пункт у 2024 році витратять на 375 млн доларів більше, ніж у цьому, а саме 595 млн доларів.

Реалізація програми NGAD і зокрема створення винищувача шостого покоління має стати справжнім випробуванням для американського ОПК в контексті того, що у цьому проєкті "оборонка" не матиме такої розкоші як постійне "розтягування" бюджету та термінів реалізації програми — зрештою, раніше американські оборонні фахівці наголошували, що Пентагон, ПС США і виробники під час створення літаків наступного покоління мають уникнути тих помилок, яких вони припустилися раніше з літаками п’ятого покоління, а особливо з F-35.

Читайте також: Інтеграція JDAM-ER під крило МіГ-29 виявилась значно складнішою та довершеною (фото)