xcounter
#

F-35 та F-22 – круті літаки, але є одна критична помилка, яку аж ніяк не варто повторювати з NGAD

16390
Всі фото – U.S. Air Force
Всі фото – U.S. Air Force

У випадку з NGAD у США вже не буде такої "розкоші" з розтягуванням по часу та бюджету, як це було з F-35 чи F-22

Вже наступного року Повітряні сили США планують укласти контракт на розробку та виробництво новітнього винищувача шостого покоління у рамках програми Next Generation Air Dominance (NGAD) – ці літаки будуть коштувати дійсно фантастичних коштів (буквально сотні мільйонів доларів) і надважливо, щоб під час його створення розробники та Пентагон зробили "роботу над помилками" та уникнули тих "косяків", які вилізли під час розробці літаків п’ятого покоління, розповідають у виданні Defense News.

винищувач шостого покоління NGAD
Концепція винищувача NGAD, зображення від Lockheed Martin

Передусім у виданні говорять саме про F-22, адже NGAD позиціонується як заміна саме цьому винищувачу п’ятого покоління. Найперше тут наголошують на тому, як змінювалися очікування щодо вартості та тривалості виробництва – спершу на ці літаки планували виділити дев’ять років і 12,6 млрд доларів, але зрештою програма розтягнулася на майже два десятиліття і обійшлася більш ніж вдвічі дорожча – цінник "виріс" аж до 26,3 млрд.

Читайте також: Секретний стелс-винищувач знову засвітився на відео: як виглядає ймовірний літак шостого покоління NGAD
F-35, F-22 та два F-5
F-35, F-22 та два F-5

Такі ж проблеми спіткали й програму F-35 Joint Strike Fighter та й, зрештою, інші програми закупівель оборонного відомства США, коли бюджет та графік зазвичай дуже сильно відрізняються від запланованих показників.

У випадку F-35, то тут відзначається таке – літак постійно знаходиться у "розробці" з того часу, як було укладено контракт – аж з 2001 року. Загальна вартість програми зросла аж до 428 млрд доларів, хоча спершу оцінювалася ледь не вдвічі менше – у 233 млрд доларів, а витрати на техобслуговування та експлуатацію становлять понад 1,7 трлн (!) доларів.

І хоч F-35 можна справедливо назвати крутим стелс-літаком п’ятого покоління, але також його можна назвати і доволі проблемним – і причина криється передусім у тому, що рішення Пентагону одночасно і розробляти, і закуповувати літаки, виявилося фатальним для програми.

Влучно з цього приводу ще в 2015 році висловилася тодішня міністр ПС США Дебора Лі Джеймс: "Найбільший урок, який я винесла з F-35, полягає в тому, що ми ніколи більше не повинні літати на літаку, поки ми його будуємо".

Проблеми з вартістю та затримками літаків п’ятого покоління змушували Повітряні сили США заповнювати пробіли старішими літаками, збільшуючи їхні терміни служби – але в майбутньому така "розкіш" оборонному відомству США вже буде недоступне з урахуванням постійного старіння парка бойових літаків країни.

Тож найголовніше для програми NGAD на сьогодні – щоб Пентагон не повторив свою фатальну помилку, як це було з F-35 і закуповував літаки вже після того, як буде завершено розробку винищувача шостого покоління – це має допомогти вирішити проблеми з витратами, що постійно зростають, а також вкластися у визначені часові рамки.

Бо оборонне відомство США сьогодні перебуває у тій ситуації, коли провал програми літака шостого покоління буде аж надто критичним для оборонки, тому задача "номер один" на сьогодні – якнайшвидше створити новий літак з урахуванням усіх помилок минулого.

Читайте також: Скільки коштів ПС США хочуть отримати в наступному році на свої проекти винищувача NGAD та БПЛА CCA