xcounter
#

Для чого РФ потрібні нові дрони з пінопласту і яка вартість цих безпілотників

6825
Для чого РФ потрібні нові дрони з пінопласту і яка вартість цих безпілотників

Російське військо має у своєму активі два нові дешеві дрони для різних завдань

Протягом останніх тижнів наші сили протиповітряної оборони збили декілька таємничих нових безпілотних літальних апаратів, які використовує російське окупаційне військо.

Як тепер підтвердив представник ГУР МОУ Андрій Черняк, за декілька тижнів у п’яти атаках армія РФ дійсно використала два нових типи безпілотників - йдеться про відносно дешеві зразки, які ворог використовує для низки цілей. Від виявлення засобів протиповітряної оборони та до фіксації пошкоджень за результатами їхніх ракетних атак.

Читайте також: РФ активізувала "кулібіних", які майструють нові дрони для ударів по Україні: розбірка зразка з пінопласту та SIMкою

Як розповіли виданню Reuters в ГУР МОУ, один з нових дронів рашистів оснащений камерою та SIM-картою, і ворог використовує їх зокрема і для виявлення позицій наших мобільних вогневих груп - ймовірно, йдеться про ось цей дрон з пінопласту, який був збитий під час атаки у ніч на 24 липня.

Черняк підтверджує - що ці нові дрони з камерами не мають на борту вибухівки, але оскільки вони візуально дещо схожі на іранські дрони-камікадзе типу Shahed, то особливо під час відбиття атак вночі їх важко відрізнити від ударних дронів, і, таким чином, підрозділи протиповітряної оборони все одно вимушені збивати ці "приманки".

російський безпілотний літальний апарат
Один з російських нових дронів

З іншого боку, за словами Черняка, безпілотники також можуть літати на висоті у понад 1000 м, і таким чином їх важко буде вполювати з автоматичної гвинтівки чи кулемета - таким чином, ворог може використовувати їх для інших цілей, зокрема й для об’єктивного контролю. Також відзначається, що ці нові дрони під час атаки можуть літати групами.

Збивати такі дрони зенітними ракетами, звичайно, надто дороге задоволення - у ГУР МОУ відзначає, що вартість російських нових дронів може сягати до 10 тисяч доларів, попри те, що вони мають велику дальність польоту.

Для прикладу, раніше ми розповідали про те, що вартість тієї ж ракети до ПЗРК Stinger для експортних контрактів сягає ледь не 800 тисяч євро, що робить їх надто дорогим рішенням для боротьби зі значно дешевшими ударними безпілотними літальними апаратами.

Крім того, раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у контексті боротьби з розвідувальними безпілотними літальними апаратами ворога відзначав, що сьогодні Україна має тотальний дефіцит зенітних ракет малої дальності.

Читайте також: Можна зробити ППО на базі 155-мм гаубиці зі снарядами для рейкотрона, збивати ракети буде дешевше за Stinger