xcounter
#

"Довга рука" ВМС: відбулися перші пуски ракет Tomahawk нової версії Block V

Запуск ракети Tomahawk з есмінця типу Arleigh Burke
Запуск ракети Tomahawk з есмінця типу Arleigh Burke
3297

Весною цього року Raytheon отримала контракт на 641,3 млн дол. на виробництво та модернізацію ракет Tomahawk

Військово-морські сили США та Raytheon Missiles & Defense, підрозділ Raytheon Technologies, провели випробування нової версії ракети Tomahawk. Перші пуски керованих ракет Tomahawk Block V були проведені з борта есмінця ВМС США типу Arleigh Burke USS Chafee (DDG 90).

Випробування пройшли 1 грудня цього року на морському полігоні Баркінг-Сендс у Тихому океані. Під час випробувань есмінець запустив дві ракети Block V, вразивши цілі на відстані як до острова Сан-Ніколас, так і авіабази Naval Air Weapons Station China Lake, що в Каліфорнії.

Читайте також: Тайвань хоче купити в США 300 "протиракет" до комплексу Patriot PAC-3
Tomahawk Block V
Фото з перших пусків ракети Tomahawk Block V

Цікаво, що під час випробування ракети були перенаправлені в польоті до інших цілей з використанням їх нової удосконаленої архітектури зв’язку.

Стверджується, що модернізація та повторна сертифікація подовжать термін служби ракет на 15 років. "Ці випробування дозволяють ВМС дотримуватися графіку, щоб ввести Block V до складу флоту в наступному році", – зазначив Кім Ернзен, віцепрезидент підрозділу Naval Power компанії Raytheon Missiles & Defense.

Крилата ракета Tomahawk
Есмінець США типу Arleigh Burke запускає ракету Tomahawk

Нова версія ракети Block V отримала покращену навігацію та зв’язок. Водночас додаткові удосконалення ракети, такі як можливість завдати удару з моря по рухомих надводних цілях (версія Block Va) та програмована боєголовка для розширення наземної атаки (Block Vb) знаходяться в розробці для майбутніх постачань.

Tomahawk – високоточна ракета з підтримкою GPS, яка може здійснювати високоточні удари по особливо важливих цілях з мінімальною супутньою шкодою. Як стверджують у Raytheon, військові США та їх союзники 550 разів перевірили цю ракету з GPS та використовували в бою понад 2300 раз.

Нагадаємо, що весною цього року Raytheon отримала контракт на 641,3 млн дол. на виробництво та модернізацію ракет Tomahawk. З цих коштів 493,44 має піти на повторну сертифікацію та модернізацію багатоцільових ракет Tomahawk Block IV, а ще 147,9 млн дол. – на виробництво нових ракет.

Читайте також: Ракетні катери для України будуть озброєні норвезькою ПКР NSM, - Головнокомандувач ЗСУ