xcounter
#

Словаччина замовила F-16 Block 70 ще у 2018 році, перші літаки прилетіли лише зараз

1741
Фото - Lockheed Martin
Фото - Lockheed Martin

Всі свої нові винищувачі повітряні сили Словаччини мають отримати до кінця 2025 року

Компанія Lockheed Martin вчора, 22 липня, оголосила про відкриття спільно зі Словаччиною "нової ери європейської протиповітряної оборони" - йдеться про те, що до цієї країни нарешті прибули перші багатофункціональні винищувачі F-16 Block 70.

В американській компанії відзначають, що станом на сьогодні було виготовлено п’ять літаків для Словаччини, і ще дев’ять перебувають на стадії виробництва - всі машини мають бути поставлені повітряним силам цієї країни до кінця 2025 року.

Читайте також: Як виробляють F-16: скільки на рік, технологічні цикли, коло постачальників та інші деталі від Lockheed Martin

"Словаччина знаходиться на передньому краї прийняття на озброєння найсучаснішого в Європі винищувача 4-го покоління F-16 Block 70. Ці літаки не тільки є міцнішим альянсом між Словаччиною, США та союзникам по НАТО, але й оснащують словацькі ПС передовими можливостями для розв’язання завдань безпеки 21 століття", - відзначив віцепрезидент та генеральний менеджер напрямку Integrated Fighter Group американської компанії О. Дж. Санчес.

У Lockheed Martin нагадують, що винищувачі F-16 Block 70 оснащені радаром APG-83 AESA від компанії Northrop Grumman, новітньою авіонікою та мають термін служби планера у 12 тисяч годин. Крім того, літак має систему автоматичного запобігання зіткнення Auto GCAS, яка з 2014 року врятувала вже 13 пілотів.

Нагадаємо, що контракт на постачання Словаччині літаків було укладено ще у 2018 році - йдеться про 14 літаків F-16 Block 70, сума угоди становила близько 1,6 млрд євро.

У вересні 2023 року стало відомо, що Lockheed Martin виготовила перший винищувач для Словаччини. А офіційна передача перших двох літаків відбулася у січні цього року - машини залишилися у США для проведення навчань.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що F-16 будуть виробляти й в 2030-х роках і йдеться про можливий обсяг замовлень на 300 літаків. Станом на сьогодні Lockheed Martin звітує про портфель замовлень на 128 літаків F-16 Block 70/72.

Читайте також: F/A-18, F-16 та Eurofighter взяли участь в імітації повітряного бою в небі над Румунією