xcounter
#

Як виробляють F-16: скільки на рік, технологічні цикли, коло постачальників та інші деталі від Lockheed Martin

F-16 на стадії виробництва (всі фото: Lockheed Martin через TWZ)
F-16 на стадії виробництва (всі фото: Lockheed Martin через TWZ)
10432

У Lockheed Martin розкрили показники виробництва F-16, деталі технологічних ланцюгів та інші дійсно важливі деталі

Виробництво винищувачів F-16 продовжує масштабуватись з огляду на підвищений попит, на який у Lockheed Martin просто не розраховували.

І виданню TWZ вдалось поспілкуватись із керівництвом заводу де збираються ці винищувачі, яке розкрило деякі дійсно важливі деталі щодо поточних аспектів виробництва F-16. А з боку Defense Express лише нагадаємо, що збирання цього винищувача у 2019 році було перенесено з Форт-Ворта, Техас, до Грінвіла, Південна Кароліна. І сильно вдарило по виробничих можливостям, бо на новому майданчику перший літак F-16 Block 70 для Бахрейну робили 3,5 роки.

Читайте також: Фінляндія збиралась робити свою колісну САУ, а тепер її цікавить CAESAR NG

Але тепер мова йде про значно швидші технологічні цикли, процеси та значно більшу кількість F-16, які виробляються. Як повідомив директор з виробництва F-16 Калеб Хендрік, наразі Lockheed Martin нарощує виробництво до 4 одиниць F-16 на місяць.

Тобто річний показник має становити 48 вироблених винищувачів, що відповідає цільовому виробничому показнику на 2025 рік, який був оголошений літом 2023 року.

Але такі потужності лише відносно корелюються із загальним портфелем замовлень на 140 машин, який складається із контрактів на 16 літаків для Бахрейну, 8 для Болгарії, 12 для Йорданії, 14 для Словаччини та 66 для Тайваню, а також ще 24 для неназваної країни. І за весь це час загалом було поставлено лише 11 літаків: 6 для Бахрейну та 5 для Словаччини. Тобто з таким темпом виробництва 129 F-16 займе ще близько 2,5 років.

Виробництво F-16

Строк виглядає не дуже довгим, але варто додати, що у 1987 році виробництво F-16 лише на американському заводі у Техасі вийшло на пік у 286 винищувачів за рік. Тобто на кінець Холодної війни поточне б замовлення було б закрито десь за пів року.

Також був розкритий поточний технологічний цикл виробництва F-16, тобто скільки часу займає збирання винищувача від початку робіт до першого польоту - 11-12 місяців.

У Lockheed Martin розкрили й кількість робітників, які зараз займаються збиранням F-16: 700 осіб на усіх змінах, хоча у 2019 році їх було лише 25. При цьому компанії прийшлось перебазувати значну частину робітників з Техасу до Південної Кароліни і 40% фахівців - це "ветерани" Форт-Ворта.

Виробництво F-16

Але варто зазначити, що виробництво F-16, навіть якщо мова йде про збирання фюзеляжу, здійснюється не лише у США. Зокрема центральна секція фюзеляжу зараз виробляється у Греції на потужностях Hellenic Aerospace Industries (HAI), яка також єдина виробляє хвостову частину фюзеляжу. Деякі деталі центроплана виробляє і Korean Aerospace Industries (KAI). Хвостове оперення - Israel Aerospace Industries. До них скоро має приєднатися польський Mielec, що входить до Lockheed Martin, яка буде виробляти центроплан та хвіст.

Саме тому, коли мова йде про 4 винищувачі на місяць - це за рахунок цих іноземних потужностей, бо у самому Грінвилі робляться лише дві центральні частини фюзеляжу на місяць. При цьому лише у США може вироблятися носова частина літака, про що повідомили у Lockheed Martin пославшись на міжнародні правила торгівлі озброєнням (ITAR).

Виробництво F-16

Всі деталі фюзеляжу стикують на чотирьох збірних ділянках у Грінвілі, що займає при повномасштабному виробництві близько одного місяця. А потім зібраний фюзеляж оснащують всім необхідним, від двигунів до моніторів у кабіні пілота.

А загалом програма виробництва F-16 об'єднує 470 активних постачальників з яких 12 - знаходяться поза межами США, при цьому основні компоненти виробляються у 8 країнах.

Читайте також: Росіяни показали ешелон з Т-54 на фронт в Московській області, чим це привернуло увагу