xcounter
#

Фінляндія збиралась робити свою колісну САУ, а тепер її цікавить CAESAR NG

6741
CAESAR NG, рендер від Nexter
CAESAR NG, рендер від Nexter

"Країна Суомі" демонструє цікавий поворот у своїх оборонних проектах, який варто розібрати окремо

У квітні 2024 року стало відомо про те, що Фінляндія колись робила 155-мм гаубиці та проектувала колісну САУ, а тепер почне заново. Мова про те, що фінська армія має орієнтовно від 54 до 130 гаубиць 155K98, котрі виготовлялись у часи "Холодної війни", і зараз компанія Patria заявляє намір відновити цикл виробництва гаубиць цього типу, та повернутись до проекту колісної САУ з використанням 155K98, який був вперше показаний у 2015 році.

Тут цікавий момент полягав у тому, що фінські військові заявили окреме бажання мати в своєму розпорядженні не тільки гусеничні самохідні артустановки K9, але й колісні САУ також, особливо з поправкою на досвід Сил оборони України у війні проти армії РФ.

Читайте також: Заміна для F/A-18 під загрозою, на новий літак виділили майже в дев’ять разів менше коштів у 2025
Рендер проекту колісної САУ від фінської Patria

Але зараз, вже в липні 2024 року з’явились деякі дані, з яких може випливати сумнів, чи справді Фінляндія далі має намір розвивати проект власної колісної САУ калібру 155-мм міліметрів.

Польський портал ZBiAM пише, що фінські військові в рамках проекту по оновленню своєї берегової артилерії розглядають план придбати у Франції перспективні колісні САУ CAESAR NG або CAESAR Mk II, отримувати які французька армія має орієнтовно в 2026-2030 роках, замовлення складає 109 одиниць.

Цікаво, що на даний момент є лише рендер, як має виглядати перспективна колісна французька САУ CAESAR NG, і що по ній заявляється максимальний показник дальності стрільби в 55 кілометрів (за умови використання активно-реактивних снарядів).

На даний момент берегова оборона Фінляндії опирається на стаціонарні артилерійські установки K-53 TK калібру 130-мм, про які ми розповідали в окремій публікації. Про намір Фінляндії замінити ці стаціонарні установки на самохідні стало відомо у червні цього року.

Цілком ймовірно, що фінські військові можуть насправді розглядати варіант одночасно і все ж мати колісну САУ вітчизняного виробництва для сухопутних військ, і придбати французьку CAESAR NG для берегової оборони.

Але описаний вище поворот в оборонних планах "Країни Суомі" виглядає тим не менш цікаво, тому його варто було проаналізувати окремо.

Фінські 155K98, фото з відкритих джерел
Читайте також: Росіяни показали ешелон з Т-54 на фронт в Московській області, чим це привернуло увагу