xcounter
#

Фінляндія колись робила 155-мм гаубиці та проектувала колісну САУ, а тепер почне заново

55743
Фінська гаубиця 155K98, ілюстративне фото від Patria
Фінська гаубиця 155K98, ілюстративне фото від Patria

Може здатись, що це історія про хронічний дефіцит зброї в світі, але насправді тут дещо цікавіше

PЗбройні сили Фінляндії мають в своєму розпорядженні зокрема буксирувані гаубиці калібру 155-мм під позначенням 155K98, які виготовлялись на потужностях місцевого ОПК в проміжку з 1998 по 2005 роки. Довідник The Military Balance 2023 стверджує про наявність всього 54 таких артсистем в строю фінської армії, водночас інші джерела говорять про можливу наявність навіть 132 одиниць 155K98.

Цю фінську гаубицю можна назвати саморухомою, бо вона допоміжний рушій, який дозволяє рухатись зі швидкістю 15 км/год по шосе та 7,5 км/год по пересіченій місцевості. Обслуга 155K98 складає 7 осіб, загальна маса – 14,8 тон, заявлена дальність стрільби – до 28 кілометрів звичайним боєприпасом та до 43 кілометрів активно-реактивним снарядом, темп стрільби – 6-10 пострілів на хвилину.

Читайте також: А яку протиповітряну оборону має Іран, особливо якщо ударить Ізраїль
Фінська гаубиця 155K98, ілюстративне фото від Patria

В 2015 році фінська оборонна компанія Patria презентувала проект власної колісної самохідної артустановки калібру 155-мм, для якого мали бути використані ця сама 155K98 та чотиривісне шасі Sisu E13TP. Цей проект був поданий в рамках конкурсу Міноборони Фінляндії на закупівлю 155-мм САУ для національного війська, про його практичну реалізацію на той момент дані відсутні, а в 2017 році фінське оборонне відомство обрало варіант купити південнокорейські гусеничні САУ K9.

Минуло 7 років, і тепер Фінляндія хоче відновити проект по створенню колісної самохідної артустановки на базі 155K98. Але тут виникає специфічний нюанс – якщо колісна база в наявності, то виробництво гаубиць Фінляндії доведеться відновлювати "з нуля", що є наразі найбільшим викликом.

Рендер проекту колісної САУ від фінської Patria

При цьому, як уточнюють в самій Patria, відновити в першу чергу потрібно саме компетенції, які стосуються виробництва стволів, бо наприклад щодо лафетів або сервісного обслуговування артсистем - тут відповідні напрацювання збережені.

Втім, найцікавішим тут є мотивація, чому Фінляндія вирішила взятись за проект вітчизняної колісної САУ, опираючись на уже наявну розробку від Patria. Міноборони Фінляндії на тлі повномасштабного вторгнення РФ до України прийняло для себе рішення стимулювати виробництво власного озброєння, яке в теорії має бути масовішим та дешевшим, аніж імпортне.

Фінські 155K98, фото з відкритих джерел

Цей аргумент міг би вказувати просто на загальну проблему дефіциту зброї в світі, якби не наступне "але". Яке полягає в тому, що фінське оборонне відомство в даній історії хоче таки вітчизняну колісну САУ, оскільки вважає такий тип артсистем гнучкішими у використанні на полі бою, аніж гусеничні САУ.

Раніше Defense Express писав про те, що колісна САУ CAESAR має неочікувану перевагу над гусеничною K9, і тут саме про мобільність, і про це ми писали на прикладі одного із рішень Міноборони Естонії.

Читайте також: У РФ кажуть, що нібито "понад 50 "Панцирів" захищають їхні об’єкти від ударів безпілотників