xcounter
#

А яку протиповітряну оборону має Іран, особливо якщо ударить Ізраїль

43116
Іранський С-200, фото ілюстративне, джерело - IRNA
Іранський С-200, фото ілюстративне, джерело - IRNA

Навіть якщо дані виглядають неповними, деякі важливі деталі тут все ж можна вказати

В попередньому огляді ми розповідали за протиповітряну оборону Ізраїлю та її особливості зокрема, а тут ми хочемо розповісти про систему ППО Ірану. Питання виглядає особливо актуальним на тлі медійної інтриги, а якою ж буде відповідь Ізраїлю на удар Ірану, тим більш що США та інші країни Заходу всіляко намагаються стримати офіційний Тель-Авів від активних дій проти офіційного Тегерану.

По об’єктивним причинам даних про іранську ППО у відкритому доступі небагато. Але у наявному зможемо побачити як мінімум одну, або ж навіть декілька інтриг.

Читайте також: А скільки ЗРК Patriot має Ізраїль, і що в нього взагалі з ППО
Іранський С-300, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відкриємо той же The Military Balance 2023 і побачимо, що в розпорядженні частин протиповітряної оборони Ірану вказано зокрема наявність 10 радянських ЗРК С-200 та 32 комплексів С-300ПМУ. Якщо на питання "звідки в Ірану С-300?" приблизну відповідь знайти ще можна – восени 2015 року рашистський "Ростех" заявляв, що укладений в 2007 році контракт на поставку таких ЗРК до Ірану вступив у силу, то звідки в іранців С-200 лишається таки таємницею.

Ще більш таємничим є момент із іранськими ЗРК типу Bavar-373, перша презентація яких відбулась лише в 2019 році. The Military Balance 2023 кількість таких ЗРК в Ірану не прописує, за іншими даними Тегеран може мати до 40 таких комплексів.

Іранський ЗРК Bavar-373 на позиції, фото з відкритих джерел

Таємничим є момент не тільки із кількістю, але й з реальними характеристиками ЗРК Bavar-373 також. Самі іранці заявляють, що такі комплекси можуть збивати повітряні цілі на дистанції 200-300 км, і що Bavar-373 перевершує не тільки С-300, але й російські С-400 також. І на цьому тлі стає відкритим питання про те, чи Іран просто перебільшує, чи він таки отримав від РФ необхідні для Bavar-373 технології.

Якщо говорити про ЗРК середньої дальності Ірану, то тут той же The Military Balance 2023 пише про наявність 50 пускових MIM-23B I-Hawk, 9 китайських ЗРК HQ-2 та невідомої кількості питомо іранських комплексів Talash/15th Khordad (із заявленою дальністю стрільби аж до 150 кілометрів).

Іранський ЗРК Talash/15th Khordad, фото ілюстративне, наводить CSIS

Найбільш чисельними в розпорядженні Ірану вважаються комплекси малої дальності в кількості майже 280 одиниць, із яких 29 "Тор-М1" та 250 китайських FM-80 (вважаються "піратською копією" французьких ЗРК Crotale).

Також цікаво, що The Military Balance 2023 не пише про наявність ЗРК "Бук" в розпорядженні Корпусу стражів ісламської революції (КСІР). Натомість пише, що ця структура має в своєму розпорядженні неназвану кількість комплексів під позначенням Ra‘ad/3rd Khordad, котрі розміщені на колісному шасі, але мають деякі візуальні подібності до "оригінальних" ЗРК "Бук".

На тлі вищеописаного від Defense Express можемо припустити, що на даний момент Ізраїль та країни Заходу можуть поки що утримуватись від ударів по території самого Ірану зокрема через неповну наявність об’єктивних даних про іранську систему протиповітряної оборони.

Іранський ЗРК Ra‘ad/3rd Khordad, фото ілюстративне
Читайте також: У РФ кажуть, що нібито "понад 50 "Панцирів" захищають їхні об’єкти від ударів безпілотників