xcounter
#

САУ CAESAR має неочікувану перевагу над гусеничною K9, і тут саме про мобільність

8929
Французькі САУ CAESAR, фото - Chef d'état-major de l'armée de Terre
Французькі САУ CAESAR, фото - Chef d'état-major de l'armée de Terre

Перевага настільки суттєва, що країна-потенційний покупець готова піти на ситуацію з "артилерійським зоопарком"

Міністр оборони Естонії Хенно Певкур заявив, що його відомство ухвалило рішення придбати для національної армії "не менше 12 одиниць" колісних САУ CAESAR. Коли цей контракт буде реалізовано, це буде вже другий тип самохідної артустановки в строю естонської армії, котра наразі покладається на південнокорейські гусеничні САУ K9. Це також дозволить створити третій самохідний артидивізіон в складі сухопутних військ Естонії.

При цьому сам Хенно Певкур доволі цікаво пояснив мотив, за яким вибір упав саме на CAESAR – мовляв, "на гусеницях особливо не поманевруєш", натякаючи таким чином на дещо менший рівень мобільності гусеничних K9, порівняно із колісними САУ.

Читайте також: Польські артилеристи тренувались стріляти як ЗСУ із своїх САУ K9, про що там мова
Французькі САУ CAESAR, фото з відкритих джерел

Як далі в своїй публікації пояснює французький портал Opex360, саме оголошення Естонії про намір придбати дивізіон колісних САУ CAESAR співпало в часі із заявою Франції про намір вийти на темпи виробництва в 12 "Цезарів" на місяць. Але насправді естонське Міноборони почало визначатись із типом колісної САУ для своєї армії ще кілька місяців тому.

Якщо конкретніше, то Естонія запустила конкурсний відбір по колісним САУ ще у жовтні 2023 року, серед варіантів були словацька Zuzana 2, новітня чеська САУ DITA, турецька колісна САУ Т-155 Yavuz, шведський Archer та власне CAESAR.

Але тут маємо певний парадокс в тому, що Естонія публічно про цей конкурс не оголошувала, і навіть про його перебіг ніяких даних не було. Тому тут лишається тільки припускати, за якими саме критеріями робився вибір, та було обрано саме CAESAR для естонської армії.

Автори французького порталу Opex360 припускають, що Естонія могла обрати CAESAR зокрема із міркувань оперативної сумісності з Литвою, котра також замовила 18 таких колісних САУ для своєї армії.

Крім того, свій вплив міг зіграти також і показник темпу виробництва. Бо Естонія в своїх оборонних планах виходить із того, що війна РФ проти НАТО може стартувати в найближчі кілька років, відповідно є небагато часу, щоб встигнути провести переозброєння армії.

Французька САУ CAESAR, фото з відкритих джерел
Читайте також: Операція проти єменських хуситів - як стрес-тест, що він виявив для Данії