xcounter
#

Заміна для F/A-18 під загрозою, на новий літак виділили майже в дев’ять разів менше коштів у 2025

3558
Художнє зображення літака наступного покоління від Lockheed Martin
Художнє зображення літака наступного покоління від Lockheed Martin

У США є різні проєкти винищувачів наступного покоління для флоту і для повітряних сил, і обидва проєкти зараз під великим питанням

Військово-морські сили США на 2025 рік очікують отримати фінансування у 453,8 млн доларів на розвиток їхнього проєкту винищувача шостого покоління F/A-XX, що розвивається паралельно з літаком для Повітряних сил США у рамках програми NGAD (Next generation Air Dominance), причому це орієнтовно на 1 млрд доларів менше якщо порівнювати з минулорічним запитом — таке скорочення пов’язане з пріоритетним фінансуванням інших, короткострокових проєктів.

винищувач шостого покоління
Концепція літака шостого покоління для ВМС США, концепція від Boeing

Разом з тим, ця сума може зменшитися ледь не в дев’ять разів, бо у законопроєкті про оборону на наступний фінансовий рік, що був оприлюднений відповідним сенатським комітетом, на винищувач F/A-XX у 2025 році зрештою планують виділити лише 53 млн доларів, тоді як інші кошти підуть на потреби суднобудівництва, розповідають в Aviation Week.

Читайте також: Літак РЕБ EA-18G Growler вперше збив повітряну ціль, у ВМС США кажуть про бої в складних умовах

Це надзвичайно мала сума, яка фактично ставить під ризик подальший розвиток цього проєкту — раніше у ВМС наголошували, що для створення наступника F/A-18 їм потрібно більше коштів з урахуванням розвитку технологій.

Втім, попри такі суттєві обмеження у коштах, у службі заявляють, що будуть продовжувати працювати над проєктом F/A-XX.

Станом на сьогодні за цю програму змагаються одразу три компанії, які хочуть взяти участь у проєктуванні та виробництві винищувача — це гіганти Boeing, Lockheed Martin і Northrop Grumman. Крім того, за контракт на створення двигуна змагаються ще дві компанії — GE Aerospace та Pratt & Whitney.

У контексті літака для Військово-морських сил США, варто згадати, що й проєкт винищувача шостого покоління для Повітряних сил зараз теж дещо "буксує".

Так, цей літак мав би замінити парк винищувачів п’ятого покоління F-22 Raptor, втім раніше у ПС США наголосили, що сьогодні офіційно плану із заміни для цих машин немає.

Хоча поки що програму NGAD у ПС США не списують остаточно і сподіваються, що в цьому році все ж таки оберуть компанію, яка буде розробляти та згодом виробляти цей літак.

Читайте також: США передають вертольоти Кенії - поставлено перші два UH-1 Huey​