xcounter
#

Літак РЕБ EA-18G Growler вперше збив повітряну ціль, у ВМС США кажуть про бої в складних умовах

36074
Фото ілюстративне — NAVAIR
Фото ілюстративне — NAVAIR

Сполучені Штати брали активну участь в ударах по об’єктах єменських хуситів, а також у протидії їхнім ракетам та ударним дронам

Раніше цього року повідомлялося, що військово-морський флот США у рамках програми "аварійного реагування" для розширення можливостей протидії ударним дронам єменських хуситів проводив роботи з інтеграції на свої палубні літаки радіоелектронної боротьби EA-18G ракет класу "повітря-повітря" AIM-9X Sidewinder, а також розширив можливості з використання ракет AIM-120 AMRAAM.

А нещодавно стало відомо, що літак EA-18G Growler вперше збив свою повітряну ціль, ймовірно один з безпілотників хуситів під час розгортання з авіаносця USS Dwight D. Eisenhower — нещодавно вся авіаносна ударна група повернулася з тривалого дев’ятимісячного розгортання, під час якої було випущено сотні різних ракет та інших боєприпасів, розповідають у виданні The War Zone.

Читайте також: ЗМІ пишуть, що проблеми з F-16V для Тайваню вирішені, тепер питання вчасної поставки 66 машин

Як відзначають у ВМС США, герой цього епізоду належить до 130-ї ескадрильї радіоелектронної боротьби, також відомої як Zappers, і вони стали першими в історії ВМС, отримавши перемогу над противником у повітрі на літаку РЕБ EA-18G Growler.

літак РЕБ EA-18G Growler
EA-18G Growler, фото — U.S. Navy
Командер Карл Еллсворт відзначив, що це було досить складне розгортання "з комбінацією багатьох розширень, обмеженими можливостями для відпочинку та відновлення й справжнім боєм", назвавши це розгортання "найдинамічнішим дійством на морі з часів Другої світової війни". Він зауважив, що їхня ескадрилья працювала "серед неймовірно складних обставин".

До речі, EA-18G Growler у цьому розгортанні відзначився також й тим, що знищив гелікоптер Ми-24 — ще у травні ПС США оприлюднили фото одного з літаків з відміткою про "збиту" машину.

Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force
Згодом стало відомо, що цей гелікоптер був знищений удосконаленою протирадіолокаційною ракетою AGM-88E (AARGM), яка є модернізацією відомої ракети класу "повітря-поверхня" AGM-88 HARM (є на озброєнні Збройних Сил України).
Читайте також: США передають вертольоти Кенії - поставлено перші два UH-1 Huey​