xcounter
#

У США нарешті пояснили, як EA-18G Growler знищив Ми-24 хуситів протирадіолокаційною AGM-88

10648
Фото — Boeing
Фото — Boeing

Американське військо під час ураження військових об’єктів єменських хуситів використовувало різні можливості наявної зброї

Ще у травні ПС США оприлюднили цікаве фото свого літака EA-18G Growler з неочікуваною відміткою "знищеного" гелікоптера Ми-24, причому сам літак належав до ескадрильї, що дислокується на борту авіаносця типу Dwight D. Eisenhower. Тоді у службі не розкривали деталей епізоду, тож було незрозуміло, чи дійсно йдеться про знищений гелікоптер або ж йдеться про "тренувальне вбивство".

літак РЕБ
Фото — U.S. Air Force

Водночас разом з тим, як днями підтвердили у Військово-морських силах виданню The War Zone, літак РЕБ EA-18G Growler дійсно знищив гелікоптер Ми-24 під час одного з ударів авіаносної групи по єменських хуситів.

Читайте також: Посилення захисту для гелікоптерів ЗСУ: оголошено про нову партію AMPS від Hensoldt

Відзначається, що знищений гелікоптер перебував на землі. Але найцікавіше тут те, що гелікоптер Ми-24 був знищений удосконаленою протирадіолокаційною ракетою AGM-88E (AARGM), яка є модернізацією відомої ракети класу "повітря-поверхня" AGM-88 HARM (є на озброєнні Збройних Сил України).

Як відзначається, ракета AARGM показала набагато більшу точність у порівнянні із тими ж HARM. "Ця зброя спеціально розроблена для збільшення наших можливостей з нейтралізації протиповітряної оборони противника", — відзначив Чад Рід, колишній заступник керівника програми з протирадіолокаційних ракет.

Головною особливістю ракети AARGM є можливість ураження цілі навіть якщо вона не випромінює радіацію — тобто, якщо той же радар вимкнуть під час польоту ракети на ціль, то вона все одно поцілить в нього.

Це також дозволяє за потреби використовувати ракету AARGM уражати ті чи інші цілі, які не пов’язані з протиповітряною обороною, як, судячи з усього, й було з гелікоптером Ми-24. Ракета досягла цілі за допомогою GPS/INS і навелася за допомогою ГСН міліметрового діапазону.

Читайте також: Без допомоги Україні: у Конгресі США з'явився проєкт оборонного бюджету на наступний рік